SVE ŠTO NISTE ZNALI O OMILJENOM CRNOM NAPITKU! Kada je kafa lek, a kada otrov!

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

16.03.2021

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko se konzumira u umerenim dozama, kofeinski napitak može da ima blagotvorno dejstvo na zdravlje, ali postoji niz mogućih nuspojava i opasnosti uzrokovanih njenim prekomernim ispijanjem.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako pripadate onima koji ne mogu da zamisle jutro bez šoljice kafe, sigurno ste ubeđeni da znate baš sve o ovom planetarno popularnom napitku. Međutim, sigurno ste primetili da se, kada je ne pijete neko vreme, osećate umorno i nervozno, a uz to imate i česte glavobolje. Sve to se dešava jer je samo 100 mg kofeina dnevno dovoljno da postanete zavisnik od kafe.

Kofein, psihoaktivna supstanca koja se najviše konzumira na svetu, najpoznatiji je sastojak kafe.

Njegovi blagotvorni efekti na ljudsko telo su prilično dobro istraženi, ali je kafa u celini složen napitak koji se sastoji od 1.000 različitih supstanci. Neke studije su potvrdile da kafa sa kofeinom ima gotovo iste pozitivne efekte na ljudski organizam kao i ona bez njega. To nas dovodi do zaključka da kofein nije taj koji je odgovoran za većinu zdravstvenih dobrobiti kafe.

Srpski telegraf otkriva neke od naučno dokazanih prednosti, ali i nedostataka kafe.

KORISNA SVOJSTVA

 

* Bolja kondicija

Ako popijete šolju crne kafe sat vremena pre vežbanja, trening će biti uspešniji i do 12 odsto. Kofein zapravo povećava nivo adrenalina u krvi, koji pomaže da se pripremite za fizički napor.

* Mršavljenje

S obzirom na to da sadrži magnezijum i kalijum, koji pomažu ljudskom telu da koristi insulin, reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje vašu želju za slatkim poslasticama i grickalicama, kafa može biti odličan saveznik dijetama za mršavljenje.

 

Popiti u roku od pola sata

Često se desi da imamo puno posla i potpuno zaboravimo na šoljicu kafe koju smo skuvali, pa se setimo tek nakon sat ili dva. Ako se radi o kafi sa dodatkom mleka, stručnjaci preporučuju da ne rizikujete i skuvate novu kafu. Skuvana kafa može da promeni ukus i nakon pola sata, a nakon četiri sata ulja iz kafe se kvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuvanja.

 

* Sagorevanje masti

Kofein pomaže ćelijama da razgrađuju telesnu masnoću i koriste je kao gorivo za trening. Iz tog razloga se kafa, kao sirovina, koristi i u kozmetičkoj industriji.

RepublikaFoto: Photo by Juliana Malta on Unsplash

* Budnost i koncentracija

Umereni unos kofeina, do četiri šolja dnevno, pomaže vam da se usredsredite i poboljšava vašu mentalnu budnost.

* Manji rizik od dijabetesa tipa 2

Kofein smanjuje osetljivost na insulin i smanjuje toleranciju na glukozu, stoga ljudi koji stalno piju kafu imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2.

* Bolje raspoloženje

Kafa vas čini poletnijim, pomaže u borbi protiv depresije i smanjuje rizik od samoubistva. Kofein stimuliše centralni nervni sistem i pojačava proizvodnju neurotransmitera poput serotonina, dopamina i noradrenalina, koji podižu vaše raspoloženje. Dokazano je da samo dve šolje kafe dnevno sprečavaju rizik od samoubistva 50 odsto.

NEDOSTACI

 

* Loša kafa može biti toksična

Pijte uvek kvalitetnu kafu jer, ako nije prečišćena od nečistoća, može prouzrokovati bolest, glavobolju ili opšti loš osećaj.

RepublikaFoto: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

* Kobna doza

Ako popijete od 80 do 100 šolja, što je 23 litara, u kratkom vremenskom periodu, to može biti kobno po vas. Ova smrtonosna doza sadrži od 10 do 13 grama kofeina.

* Nesanica i nemir

Preporučena maksimalna dnevna količina kofeina je 400 miligrama, otprilike količina koju ćete dobiti sa četiri šolje kafe. Ali ako ste osetljivi na kofein, bolje je da budete oprezni.

* Za trudnice samo šolja dnevno

Studije o efektima kafe na fetus prilično su kontroverzne, ali jedno je sigurno - ako pijete kafu u trudnoći, kofein će doći i do fetusa, a vaša beba je veoma osetljiva na kofein. Dakle, uživanje u omiljenom napitku ograničite na šolju dnevno.

* Filtrirana kafa protiv visokog holesterola

Zrna kafe sadrže kafestol i kahveol, dva sastojka za koje je dokazano da podižu nivo lošeg holesterola. Od svih vrsta kafa, u filtriranoj ih ima najmanje, pa neka ova vrsta kafe bude vaš izbor ako imate problema sa holesterolom.

* Nije za decu

Možda im neće porasti rep, kako odrasli umeju da ih plaše, ali imajte u vidu da je istraživanje pokazalo da konzumacija kofeina kod dece starosti od pet do sedam godina može povećati enurezu, odnosno nevoljno mokrenje.

 

Kafa u službi lepote

* Anticelulit piling

Poznato je da kofein poboljšava cirkulaciju i oslobađa telo od nakupljenih toksina. U kućnim uslovima lako možete napraviti efikasan anticelulit piling sa kafom, koji će ubrzati cirkulaciju i ukloniti sloj mrtvih ćelija kože. Pomešajte pola šoljice taloga kafe i po četvrtinu šoljice šećera i maslinovog ulja. Koristite dva-tri puta nedeljno pre tuširanja, masirajući kritična mesta kružnim pokretima.

* Sredstvo protiv otoka oko očiju

Postoji sasvim jednostavan način da rešite problem jutarnje otečenosti, a to je primena hladnih obloga od kafe. Espreso ili filter-kafu stavite nakratko u zamrzivač, a zatim njom natopite kozmetičke tupfere. Stavite ih na očne kapke i opustite se desetak minuta u ležećem položaju.

* Piling lica

Pomešajte po dve kašike taloga kafe i kokosovog ulja. Ovom smesom blago, kružnim pokretima masirajte lice, a zatim isperite vodom i nanesite odgovarajuću kremu. Piling od kafe i kokosovog ulja odlično prija osetljivoj koži.

* Prirodno farbanje kose

Kafa ima jak pigment, a pritom je izuzetno zdrava za kosu i idealna za brinete koje žele da osveže boju i daju joj sjaj. Pomešajte pola šolje balzama za kosu ili jogurta sa četiri kašike sveže mlevene kafe, pa namažite kosu pramen po pramen, kao kad uobičajeno bojite kosu. Pokrijte kosu plastičnom kesom i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga operite kosu.

* Kupka za stopala

Ukoliko imate problem s bolnim stopalima koja otiču, napravite kupku sa kafom, koja će garantovano smanjiti otok i olakšati bol. Skuvajte šoljicu kafe i sipajte u lavor ili drugu pogodnu posudu koju ste napunili toplom vodom. Držite stopala u kafenoj kupki oko 15 minuta.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading