10 NAJČEŠĆIH GREŠAKA U KUVANJU: Neke lekcije koje su vam prenele mame i bake nisu baš uvek tačne!

Autor:

Lifestyle

01.03.2021

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada spremate neko jelo, želite da pokažete sva svoja kulinarska umeća i da napravite ukusan obrok, ali često pravite ozbiljne greške...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Najgora stvar je što uopšte niste svesni da mnoge od ovih grešaka pravite jer ste u startu naučeni da kuvate na pogrešan način. Ali nikad nije kasno da se one isprave, pa ćemo iz tog razloga u narednim redovima skrenuti pažnju na 10 najčešćih grešaka koje velika većina pravi u kuvanju.

1. Pečenje krompira odmah nakon ljuštenja

Da bi vam pečeni krompiri ispali savršeno, potrebno je da krompire nakon ljuštenja držite u vodi bar pola sata. Posle toga je važno da ih obavijete krpom i dobro osušite pre nego što ih stavite u sud za pečenje.

2. Korišćenje celih čenova belog luka

Kada se dodaje jelima, beli luk treba da se zgnječi ili isecka na komadiće. Na ovaj način daje najbolju aromu obroku i najzdraviji je kada se tako priprema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Kuvanje pirinča u otvorenoj šerpi

Ako želite da vam kuvani pirinač ispadne kako treba, prvo ga isperite vodom. Nakon toga ga stavite u šerpu s vodom (razmera pirinča i vode za pirinač dugog zrna je 1:2, a za pirinač kratkog zrna 1:1,25) i uključite ringlu na visoku temperaturu. Kada provri voda, smanjite temperaturu ringle i zaklopite šerpu poklopcem. Ostavite pirinač da se krčka 18 minuta, u slučaju da je dugog zrna, ili 15 minuta, u slučaju da je kratkog zrna.

4. Dodavanje brašna u vruću vodu

Ako u mešavinu koja se krčka dodate brašno, ono se neće dobro rastvoriti u ovoj smeši, već će se napraviti grudvice brašna. Da biste to izbegli, prvo stavite brašno u čašu s mlakom vodom, dobro ga promešajte i tek onda ovu gustu tečnost sipajte u mešavinu koja se krčka.

5. Ostavljanje lovorovog lista predugo u obroku

Gulaši, paprikaši, čorbe i sva druga jela u koja stavljate lovorov list dobiće gorak ukus u slučaju da ovaj začin ostavite predugo da stoji u njima tokom pripreme. Najbolje je da lovorov list stavite u jelo deset minuta pre završetka procesa kuvanja i onda ga odstranite.

6. Kuvanje na pogrešnoj temperaturi

Ukoliko pripremate jelo u kom ima mesa ili slanine, poželjno je na početku karamelizovati njihovu površinu da bi jelu podarili dubinu ukusa. To ćete postići ako meso sobne temperature stavite na dobro ugrejano ulje i pustite da meso postane tamnosmeđe sa svih strana. Nakon toga važno je smanjiti temperaturu i dopustiti da se ostali sastojci nežno sljube. Kod variva je bolje kuvati polako i na manjoj temperaturi nego brzo i na vrlo vrućem šporetu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

7. Upotreba neadekvatne šerpe

Ukoliko kuvate jelo za četvoročlanu porodicu ili veći broj ukućana, najbolje bi bilo upotrebiti veću šerpu u koju će stati sve namirnice. Ako nemate veću šerpu, dinstajte namirnice u etapama. Pretrpavanje namirnica u premalu šerpu će neravnomerno termički obraditi hranu, zbog čega ćete biti razočarani krajnjim ukusom.

8. Loš tajming stavljanja povrća

Meso treba da se kuva duže od povrća, pa nema smisla stavljati sve namirnice u isto vreme. Korenasto povrće poput krompira, šargarepe i celera dovoljno je staviti na polovini kuvanja, dok je delikatne plodove poput tikvica i graška najbolje ubaciti pred sam kraj kuvanja jer im je potrebno tek nekoliko minuta. Isto važi i za sveže začinsko bilje.

9. Mišljenje da je zaprška jedini način za zgušnjavanje jela

Iako se u našem narodu ustalilo zgušnjavanje jela pomoću brašna i ulja, odnosno zaprške, to nije najzdraviji način da dovršite svoje kulinarsko delo. Jelo možete zgusnuti tako što ćete u njega dodati komade krompira koji će tokom kuvanja ispuštati skrob i tako sprečiti da bude vodenasto. Gnječilicom za krompir možete usitniti deo povrća i tako osigurati gušću konzistenciju jela ili u njega možete staviti lanene semenke.

10. Dodavanje ulja u vodu u kojoj se kuva testenina

Mnoge domaćice dodaju ulje u vodu u kojoj kuvaju testeninu da bi sprečile njeno lepljenje ili nekontrolisano ključanje. Međutim, to nije dobra ideja ako testeninu planirate da poslužite uz sos jer će na ovaj način da se stvrdne, zbog čega se neće dobro sjediniti sa sosom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading