Stručnjaci rešili dilemu: Da li su ribe iz konzerve zdrave kao sveže?

Autor: magazin.novosti.rs, Republika

Lifestyle

22.11.2020

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno ste se barem jednom u životu zapitali jesu li ribe iz konzerve jednako zdrave kao i sveže, a mi vam donosimo odgovor stručnjaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uzimajući u obzir stavove stručnjaka iz američkog državnog poljoprivrednog centra (United States Department of Agriculture’s National Nutrient Database) odgovor je potvrdan. Ribe u konzervi znači, imaju isto onoliko zdravih sastojaka kao i sveže. S tim da je potrebno kombinovati svežu i konzerviranu, budući da gore navedeno ima svoje pozitivne ali i negativne strane.

Plus i Minus

Konzervirane ribe su jeftinije i lakše dostupne za razliku od svežih, isto tako, njihov rok trajanja je daleko duži. Istina je da imaju više masti, soli i nemaju takav ukus kao sveže. Ribe, koje su namenjene za kuvanje, su uglavnom ulovljene u njihovom prirodnom okruženju. Dakle, nisu kao sveže koje možete kupiti u marketima - uzgajane. Isto tako, u nekim vrstama gojene ribe je znatno više otrovnih materija nego kod onih ulovljenih u divljini. 

Tako kod konzervirane ribe, kažu da ima više kalcijuma nego kod sveže ribe jer u konzervi se kosti ribe omekšaju i mogu se jesti s tim im se povećava njihova vrednost, kaže Kristin Kirkpatrick. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neka budu u ulju

Ako se već odlučite za ribe u konzervi, izaberite one koje su u maslinovom ulju, ne one u vlastitom soku jer prve imaju dosta više omega 3 masnih kiselina. Ulja pomažu da se očuva više hranjivih sastojaka u ribi za razliku od vode.

 

Važno

Važno je da telu osigurate unos masnih kiselina omega 3. Ako vam riba u konzervi nudi tu mogućnost, odlučite se za nju. Tako telu nećete uskratiti hranjive sastojke koje osiguravaju ribe.

Ipak, svoj meni obogatite i svežim ribama i uspostavite ravnotežu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading