Otkrivamo SUPER TRIK: Uradite OVO i sva gorčina iz krastavca će nestati!

Autor: Republika

Lifestyle

12.10.2020

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krastavci spadaju u jednu od najboljih namirnica za ljudsko zdravlje jer su bogati antioksidansima i mineralima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali, često nam se dešava da kada zagrizemo naletimo na gorak komad.

Zbog čega je krastavac gorak?

Naime, neki krastavci su gorki zato što su prilikom rasta i sazrevanja plodova, vremenske prilike bile nepovoljne. Ako su visoke temperaure sa sušnim perodima, kada nema dovoljno padavina ili se ne zaliva dovoljno, tada krastavci postaju gorki. Takođe, nepogodni mogu biti i hladni periodi sa mnogo padavina. 

Gorčina krastavca zapravo potiče iz alkaloida kukurbitacina. Neke sorte i hibridi ne sadrže ovaj alkaloid (nemaju ga nasledno) tako da ne mogu biti gorke ni u nepovoljnim uslovima gajenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog gorčine, najčešće se preporučuje uklanjanje kože krastavca jer se upravo u njoj skuplja najviše sastojka koji stvaraju gorak ukus.

Međutim, kako se upravo u koži i semenkama krije najviše nutrijenata, njihovo uklanjanje nije najbolje rešenje.

Zato vam donosimo jedan sjajan trik koji će ukloniti gorčinu, a sačuvati nutrijente neophodne za dobro zdravlje i uravnoteženiu ishranu.

  • Dobro operite krastavce
  • Odsecite vrh krastavca i protrljajte ga o drugi deo sve dok ne počne da izlazi pena
  • Zatim, trljajte još nekoliko minuta sve dok bela pena ne nestane
  • Ponovite postupak na drugom kraju krastavca, te krastavac dobro isperite vodom

Na ovaj način oslobađa se kukurbitacin, krivac za gorki ukus krastavca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading