(RECEPT) Bogatstvo ukusa: Slani krompir s maslacem od ružičastog bibera

Autor: 24sata.hr, republika.rs

Lifestyle

10.10.2020

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako želite da isprobate pečeni krompir na drugačiji način onda je ovo pravi recept za vas. Trebaće vam samo nekoliko sastojaka, a najvažnije je da imate pri ruci sveži i mladi krompir

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Slana kora ovako napravljenog krompira savršeno začini krompir, baš kao što bi to bilo da ste ga kuvali na pari slane vode. No, ovako hermetički zatvoren koncentrira njegov poseban ukus i teksturu. Krompiri su nakon ove metode gusti i gotovo kremasti.

Sastojci:

 

Za krompir:

  • 900 g žutog krompira (u redu je ako je kora crvena ili ljubičasta ili žuta)
  • 900 g soli
  • 2 kašičice svežih iglica ruzmarina, ogoljenih s grane
  • 2 kašičice zrna ružičastog bibera

Za maslac:

  • 1 kašičica zrna ružičastog bibera
  • 1 ili 2 mekane, baršunaste grane ruzmarina
  • Slani irski maslac od 115 grama sobne temperature

Priprema: 

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Zatim operite krompir. U velikoj posudii zajedno pomešajte so, iglice ruzmarina, zrno bibera i 1 šoljicu vode, zgnječite zrna bibera među prstima kao i iglice ruzmarina, da puste lepljivo ulje. To će učiniti ovu smešu vlažnom i mirisnom. (Možda ćete morati dodati još malo vode ako smeši zatreba više vlage da bi bila poput mokrog peska.)

Prenesite malo manje od polovine ove smese soli na dno široke, plitke, tepsije kako biste napravili slani sloj debeo oko jedan centimetar. Stavite krompir u pesak, blizu jedan drugome, ali ako je moguće da se ne dodiruju.

Ostatak smeše soli stavite preko krompira i zagladite rukama dok krompir čvrsto ne zatvorite u pokrivač od soli. Zaobljeni vrhovi krompira prikazaće kao kvržice ispod soli.

Krompir pecite 30 do 40 minuta, dok čačkalica neće lako probiti krompir ili ga možete testirati na spoljnoj strani ruke. Smeša od soli će se osušiti i stvrdnuti poput gline - a tokom pečenja će ukusno mirisati.

Dok se krompir peče, pripremite maslac. Zrno bibera sameljite s cijelim granama ruzmarina kako biste stvorili grubi prah. Uklonite izmrvljene grančice ruzmarina. Iz ruzmarina želite izvući uljastu aromu, a ne same igle. U maloj posudi zgnječite prah od bibera sa slanim maslacem vilicom dok se dobro ne sjedini.

Za posluživanje, krompir pritisnite na čvrstoj površini kako bi pukla slana kora. Nekoliko čvrstih udaraca olabaviće krompir iznutra. Možete upotrebiti i uobičajeni nož kako bi otvorili slanu koru pomoću linija. Poslužite krompir sa složenom smesom od maslaca u maloj posudi sa strane.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading