Obožavate kafu, ali svaki put morate hitno u wc?! Evo šta se dešava u našem telu kada popijemo ukusni crni napitak

Autor:

Lifestyle

02.10.2020

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Volite da pijete kafu ali nakon svake popijene šoljice morate da "trčite" u toalet? Naučnici sa Univerziteta u Teksasu pozabavili su se ovim pitanjem i otkrili šta se dešava u organizmu nakon što konzumiramo crnu kafu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pacovima se posle tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog creva. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, posle kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio, a zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, zbog toga što je slično na njihovu probavu delovala i beskofeinska kafa - kazao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši.

Pretpostavlja se da su za laksativno delovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva koja ima. Dokazao je da viša nivoa želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad vašeg probavnog sistema.

 

 

 

Naime, kad vas sledeći put kafa natera da posetite WC znajte da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve u najboljem redu.

Veliki broj ljudi se pita da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje strčnjaci često dobijaju. Naravno, ona pruža brojne pogodnosti vašem organizmu, ali postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju. Kafa je vrlo bitan antioksidans, pa je čak dokazano kako i u nekim situacijama sprečava  razvoj malignih ćelija, ako ako kafu pijete na prazan stomak, onda morate znati da stvari i nisu baš tako pozitivne.

Šoljica čiste crne kafe u praznom želudcu podstičke stvaranje želučne kiseline što posebno negoduje ljudima sa gastritisom. Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati nelagode tokom jela i smetnje kod probave.

 

 

 

A proteine koje ne uspie probaviti, izazivaju nadutost, gorušicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog creva. Stoga stručnjaci preporučuju da pre kafe pojedete barem krišku hleba.

Ako već ne možete jesti tako rano, najbolje bi bilo da kafu razblažite mlekom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading