NABILDUJTE PAMĆENJE: Ovo je prava hrana za mozak

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

30.10.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, pored mnogo obaveza, briga i brzog načina života, gotovo je nemoguće da niste zaboravni. Ponekad, jeste dobro isključiti mozak i ne razmišljati mnogo. Međutim, ako ste često rasejani znači da vam fale ove namirnice, koje će vam pomoći da pamtite kao slon.

RepublikaFoto: pixabay.com
Povrće i masline za mozak

Mediteranska hrana

Ukoliko konzumirate mediteransku hranu vaše kognitivne sposobnosti će mnogo sporije propadati. Istraživanja su pokazala da ono što jedete utiče na zdravlje mozga, kaže neurologinja Vida Demarin. Dakle,  preporučuje se da konzumirate više voća, povrća, maslinovog ulja i ribe.

Borovnice i Lan

Borovnice mogu poboljšati učenje i pamćenje zbog velike količine flavonoida, posebno antocijanina, koji štiti od oksidativnog stresa, tj. štetnog delovanja slobodnih radikala.

Lanene semenke sadrže ALA (alfa-linolensku kiselinu), zdravu masnoću koja poboljšava funkciju moždane kore, područje mozga povezano s motoričkim veštinama i prostornom orijentacijom. 

Skuša, haringa i tuna imaju najviše DHA

Hrana bogata velikom količinom omega-3 masnih kiselina, posebno dokosaheksaenoičnom kiselinom (DHAs), poput ribe, presudna je  za zdravlje mozga. Skuša, haringa, losos i tuna imaju ogromnu količinu omega-3 masnih kiselina i donose najveću količinu DHA u prehrani.

 

- Količina DHA se smanjuju u mozgu s godinama, a niža količina se povezuje sa padom memorije. DHA doprinosi normalnom funkcioniranju mozga - objašnjava nutricionistica Shona Wilkinson.

Kad nema sunca, uzmajte vitamin D 

Osim što je vitamin D dobar za naše raspoloženje, dobar je za naš mozak. Receptori vitamina D pronađeni su u hipokampusu i malome mozgu, a upravo su ta područja uključena u formiranje novih uspomena i svakodnevnu obradu informacija. U zimi uzimajte dodatke vitamina D3 s najmanje 1000 IU. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading