UKUSNO I LEKOVOTO JESENJE VOĆE: Dunjom protiv čira na želucu

Autor:

Lifestyle

26.10.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velike količine dijetalnih vlakana u ovom plodu pomažu pri gubljenju kilograma, a kompot je odličan kod problema sa crevima.

 

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Uživajte u sočnim Dunjama

Dunja, simbol ljubavi i vesnik jeseni, veoma je lekovito i niskokalorično voće te predstavlja pravi izvor vitamina. Ima minimalnu količinu kalorija (samo 57 u sto grama voća), bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina. Zahvaljujući taninu, povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti.

Blagotvorno deluje kod bolesti poput tuberkuloze, insuficijencije jetre, proliva, dizenterije ili čira na želucu. Zbog velike koncentracije dijetalnih vlakana odličan je borac protiv viška kilograma.

Od dunje, voća koje potiče sa Kavkaza, mogu da se spreme razna jela - žele, marmelada, sirup, kompot ili sok. Kompot je najbolji lek kod problema sa crevima ili želucem, dok sok od ove voćke pomaže kod kardiovaskularnih ili respiratornih poremećaja.

Lekoviti su i plodovi i listovi, kao i seme dunje. Semenke ovog jesenjeg voća sadrže čak 15 odsto ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo.

Odličan je izvor minerala, posebno gvožđa, bakra, kalijuma, a kao i kruška, ima antiinflamatorno dejstvo, odnosno efikasno deluje u borbi protiv upala.

Žele

Foto: pixabay.com

Potrebno:

  • kg ljuski od dunja
  • l vode
  • šećer
  • 2-4 listića želatina

Priprema:

U veći lonac stavite ljuske od dunja i prelijte vodom, pa kuvajte dok ne omekšaju. Zatim ih procedite i propasirajte ljuske oprezno, da vam tvrdi deo ostane u cediljki. Ponovo vratite na peć i dodajte šećer po želji, pa kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa vatre i dodajte želatin koji ste prethodno potopili u vodi. Dobijenu smesu sipajte u manje flaše sa širim grlom i pustite da se ohladi. Već sutradan žele od dunja možete da koristite kao namaz za hleb ili kolače. Čuvajte ga u frižideru.

Sok

Potrebno:

  • 2 kg svežih dunja
  • 5 l vode
  • kg šećera
  • sok od jednog limuna

Priprema:

Dunje dobro isperite, rasecite na polovine i očistite od semenki (bez ljuštenja). Zatim ih stavite u veliku šerpu i prelijte sa pet litara vode. Kuvajte dunje dok ne provre. Ostavite ih na vatri i 20 minuta nakon ključanja. Nakon toga, sklonite šerpu sa vatre i ostavite dunje da se u toj vodi ohlade četiri do pet sati.

Džem

Potrebno:

  • kg dunje
  • 500 g jabuka  
  • 750 g šećera 
  • 2 kesice vanilin-šećera 
  • 150 ml vode

Priprema:

Dunje i jabuke oprati, očistiti, iseći, ne ljuštiti i izmeriti. U šerpu staviti dunje, jabuke, šećer i vodu. Kuvati na umerenoj temperaturi da dunje i jabuke omekšaju, a tečnost malo uvri. Skloniti sa ringle, promešati štapnim blenderom ili mikserom. Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, dok se ne dobije željena gustina. Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Ili izvaditi kašiku džema, staviti na tačnu, ohladiti, napraviti kašikom liniju i, ako linija ostaje, džem je skuvan. Pred kraj kuvanja dodati vanilin-šećer. Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni Celzijusa, posle oko pola sata izvaditi tegle, staviti da se malo prohlade, nekoliko minuta. Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti tegle u isključenu (a još toplu) rernu da odstoje oko pola sata. Izvaditi, dobro ih zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.  

Kompot

Potrebno:

  • 6 dunja
  • 2 kesice (20 g) limuntusa
  • 2 limuna
  • šećer
  • voda

Priprema:

U posudi rastvorite limuntus u jednoj litri vode i dodajte limunove dobro oprane i isečene na kolutove. Dunje očistite od kore i u toku čišćenja umačite u rastvor limuntusa da očišćeni delovi ne bi potamneli. Očišćene ih potopite u ovaj rastvor. Isecite ih na komade i slažite u čiste tegle. Rasporedite kolutove limuna u svaku teglu. Dodajte po tri kašike šećera u svaku teglu i nalijte vodom, pa zatvorite poklopcima. U dublji sud stavite tkaninu na dno, po njoj poređajte tegle, pa nalijte vodom da sve tegle budu potopljene u vodi. Poklopite posudu i stavite na tihu vatru da provri. Ostavite da ključa 20 minuta, a nakon toga skinite sa vatre i ostavite da se tako u vodi tegle ohlade. Izvadite ih sutradan i složite za hladne zimske dane.

                     

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading