U Srbiji rađa najkvalitetnija šljiva: Ovo voće reguliše krvni pritisak i odličan je čuvar srca

Autor:

Lifestyle

02.08.2020

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U našoj kulturi kada se spomene šljiva obično se misli na rakiju. Međutim, ovo voće je izuzetno bogato vitaminima i brojnim mineralima te predstavlja pravi lek iz prirode.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šljive su odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka. Osim što ima snažno antioksidativno delovanje, ovaj vitamin pospešuje apsorpciju gvožđa, stimuliše rad imunog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija.

Od minerala u ovom voću nazastupljeniji su bakar, kalijum, magnezijum, gvožđe, bor.

 

 

 

Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva. Ova jedinjenja sprečavaju preveremeno staranje i eliminišu slobodne radikale koji su uzročnici brojnih bolesti.

Nova naučna istraživanja potvrđuju da zeaksantin ima sposobnost filtracije UV zračenja zbog čega se smatra dobrim zaštitnikom kože i očiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Suva šljiva je takođe veoma bogata hranljivim sastojcima

Šljiva je najukusnija ako se konzumira odmah nakon branja. Tada sadrži i veliku količinu biljnih vlakana koji pospešuju rad creva i bolje funkcionisanje sistema za varenje. Ipak, i pored ove činjenice, sušeni plod šljive je takođe izuzetno zdrav. Sadrži čak 6 puta više antioksidanasa nego sirov plod, pa je izuzetno korisna za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

Zbog visokog sadržaja kalijuma, ovo ukusno plavo voće je odličan regulator krvnog pritiska i osobe koje imaju ovu vrstu problema bi svakodnevno trebalo da jedu sirove ili suve šljive.

 

 

 

Visoka koncetracija vitamina C pomaže telu da lakše apsorbuje gvožđe, pa je zbog toga šljiva nezamenljiva i kada su u pitanju probeli sa lošom krvnom slikom i anemijom.

Zbog svih ovih svojstava šljiva bi trebalo da bude nezaobilazno voće na meniju. Na našem podneblju ona obilato rađa i daje vrlo kvalitetan plod, te usled toga je i njena cena pristupačna za svakoga.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dr Miggyy

21.08.2020 05:47

Младој дами честитам оздрављење уз помоћ савета баке и желим јој добро здравље и апетит. Добра капљица је лек нашим људима вековима. Љуту пију и здрави као превентива и болесни као лек. Можда је добра капљица крива што су Срби међу пет најстаријих нација у свету овом. Просечна старост становништва у Срба је 43,16 godina (мушкарци 41,73, жена 44,53), а очекивана старост је за мушкарце 73 година, а за жене 78. На здравље људи, ово није промоција алкохола, већ здравља.