SAMO 26 KALORIJA: Surutka - zdrav napitak zlata vredan

Autor: zadovoljna.hr

Lifestyle

25.10.2017

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Surutka je najbolji prirodni lek za jetru, pomaže kod mršavljenja, rešava problem zatvora...

RepublikaFoto: facebook.com/Bazar
Surutka je nusproizvod koji leči

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu. U novije vreme surutka je pomalo postala zaboravljeno blago, a mi vam dajemo sedam razloga zbog kojih treba svaki dan piti ovaj drevni lek koji je preporučio i Hipokrat

Surutka je blag i prirodan napitak potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od malih nogu do starosti. Zbog sličnosti majčinom mleku može se koristiti kao nadomestak za mleko u prehrani dojenčadi.

Da biste osetili maksimalan učinak ove dragocene tečnosti koju su naše prabake koristile kao lek, konzumirajte pola do jedne litre surutke dnevno. Pijte je ujutro na tašte, uz doručak, ali delotvorna je i tokom dana kako biste se osvežili i vratili energiju.

Sirutku je dobro piti svaki dan jer...

 

...najbolji je prirodni lek za jetru

  • Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje surutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite jest da posegnete za čašom sirutke. 

...pomaže kod mršavljenja

  • Sirutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim materijama, surutka je važan deo redukcijske dijete i korisna svakome ko želi da održi vitku liniju. Belančevine u surutki takođe povećavaju količinu hormona, koji umanjuju apetit i tako ublažuju osećaj gladi.
RepublikaFoto: pixabay.com
Mršavljenje je idealno uz ovaj napitak

...rešava problem zatvora 

  • Sirutka će brzinski podstaknuti probavu i tako rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati pojavu dijareje. Surutka poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

...smanjuje stres i osećaj umora

  • Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće,  tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.
RepublikaFoto: pixabay.com
Pijte surutku i smanjićete stres

...reguliše povišene masnoće u krvi

  • Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi, koje ne uspevaju da se kontrolišu lekovima. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja, redovnog konzumiranja.

...pomaže u izgradnji mišićne mase

  • Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora. 

 

...snižava krvni pritisak

  • Redovno konzumiranje surutke doprinosi i zdravlju krvne slike, jer smanjuje količinu glukoze u krvi i krvnom pritisku, tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading