Najzanimljivija teorija o zdravoj ishrani ikada: Hrana liči na organe koje leči i kojima poboljšava rad!

Autor: Republika

Lifestyle

06.07.2020

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji jedna veoma neobična i zanimljiva teorija koja tvrdi da hrana koja oblikom i izgledom podseća na neki organ u telu, zapravo leči taj organ i pomaže da bolje funkcioniše.

Da li se sećate kako su nam mame govorile da je šargarepa zdrava za vid?
Pored mame i nauka tvrdi da šargarepe itekako povećavaju protok krvi i funkciju očiju!

Presek šargarepe zapravo podseća na oko i to je ta pomalo čudna povezanost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pečurka, poput šampinjona prerezana na pola podseća na ušnu školjku.

Gljive poboljšavaju sluh, jer su jedna od retkih namirnica koje sadrže vitamin D, koji je važan za zdravlje kostiju, pa čak i onih najsitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stabljika celera liči na kosti i dokazano je da utiče na njihovu jačinu. 

Kosti sadrže 23% natrijuma baš kao i celer. Ukoliko ne unosite preko hrane dovoljno natrijuma, organizam ga uzima iz kostiju i time ih slabi.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored toga što đumbir liči na želudac, poznato je i da ublažava želudačne tegobe i nadutost.

Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve, sprečava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za lečenje želučanih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I za kraj - ono najzanimljivije! 

Jezgro oraha podseća na mozak, ima čak i levu i desnu hemisferu i nabori liče na moždane vijuge.

Pored te fizičke sličnosti orah stvara neuronske prenosioce moždanih funkcija.

Sa naučne tačke gledišta, plodovi oraha bogati su omega-3 masnim kiselinama koje su zaista neophodne za zdravo funksionisanje mozga. Prema tome, nema dileme u priči da orah povoljno deluje na najbitniji organ ljudskog organizma koji čini da budemo to što jesmo i 24 časa dnevno upravlja našim telom i umom.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osim toga, zanimljivo je i to kako crno vino poboljšava krvnu sliku, a složićete se te dve tečnosti bar na prvi pogled imaju dosta sličnosti.

Flavonoidi i rezveratrol sprečavaju zgrušavanje krvi, te nastanak tromba koji je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara. Crveno vino je odgovorno za čuveni francuski paradoks. Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Takođe, komponente iz grožđa stabilišu venske krvne sudove i smanjuju rizik za razvoj proširenih vena, smanjuju aterosklerotske plakove – nakupine masti na zidovima krvnih sudova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pomorandže, grejpfrut i ostali agrumi sprečavaju rak pomažući kretanju limfe kroz ženske dojke. Izuzetno i fizički podsećaju na njih, takođe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading