Ako ste primetili neprijatan miris znoja evo šta može da bude uzrok

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

29.06.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviše se znojimo kada vežbamo ili kada smo u stresnim situacijama, a ispuštanjem znoja telo nam poručuje da je vreme da se odmorimo i 'ohladimo'.

RepublikaFoto: freeimages.com
Foto: Ilustracija

Na pojačano znojenje mogu uticati različite stvari, a najčešći uzrok može biti ishrana, kazao je dermatolog Džošua Zajhner u razgovoru za magazin "Žensko zdravlje".

Stručnjak tvrdi da je malo poznato da promena ishrane može imati uticaja na mirise koje vaše telo oslobađa.

- Miris znoja zavisi od različitih vrsta bakterija koje se nalaze na koži, kao i od različite vrste hrane koju jedete. Konzumiranjem visokog sadržaja određene hrane, poput krstastog povrća, miris znoja može se promeniti. Krstasto povrće je zdravo i hranjivo, ali ukoliko jedete velike porcije može se pojaviti neprijatan miris - ističe dr Zajhner.

Doktor objašnjava da razlog zbog kojeg vaš pazuh miriše nakon konzumiranja ovih namirnica je taj što se telo bori da ih razgradi.

Sve vesti iz rubrike ishrana možete pročitati ovde.

On je dodao da hrana bogata sumporom, poput gore pomenute, zajedno sa belim lukom, sadrži jedinjenja koja se teško apsorbuju u telu.

Metabolički procesi oslobađaju jedinjenja koja zatim isparavaju iz tela oslobađajući miris - otuda pojava 'smrada'.

Deramatolog tvrdi da stres može biti još jedan od razloga zašto se odjednom pojavio jak miris znoja.

Drugi razlog bi mogao da bude određeno zdravstveno stanje. Bolesti jetre, dijabetesa i zatajenja bubrega takođe mogu biti odgovorni za pojavu neprijatnog mirisa znoja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading