KORISNI RECEPTI: Čičoka smanjuje šećer u krvi, a leči i...

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijabetes je bolest 21. veka, od koje u proseku na svakih šest meseci umre jedna osoba u svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čičoka

Situacija je alarmantna i u našoj zemlji, gde, prema nekim procenama, više od 700.000 osoba boluje od dijabetesa. Ipak, postoji prirodan lek nadohvat ruke, biljka po imenu čičoka. Potiče sa američkog kontinenta, ali se zbog toga što može da preživi i minus 40 dobro primila i u Sibiru, pa je Rusi često koriste u svojoj ishrani.

UKUS LEŠNIKA

Izgledom podseća na đumbir, ukusom na nedozreli lešnik, a kod nas je najčešće zovu divlji krompir, mada je od krompira mnogo lekovitija. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krompira, nema skroba nego inulina, koji se kuvanjem pretvara u fruktozu koja se apsorbuje u krvi, zbog čega je idealna za ishranu obolelih od šećerne bolesti. Mogu je konzumirati u neograničenim količinama jer snižava visinu šećera u krvi. Zbog svojih svojstava u regulisanju šećera u krvi, čičoka se koristi u osnovi brojnih dijetalnih proizvoda i u farmaceutskoj industriji. Sadrži mnogo kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamin A, B1 i B2, manje C i D, kalijum, fosfor, magnezijum i celulozu.

ČUVA SRCE

Osim za regulaciju šećera, čičoka pomaže i kod probavnih infekcija, alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, povišene masnoće u krvi i kardiovaskularnih oboljenja. Značajan je izvor i folne kiseline, koja je zadužena za produkciju crvenih krvnih zrnaca, pa se preporučuje malokrvnim osobama. Čuva srce, ulepšava kožu i kosu, a kako sadrži malo kalorija, preporučuje se i osobama koje žele da smršaju. Poznato je da osobe koje jedu sirov gomolj čičoke manje obolevaju od karijesa zuba.

Priprema se kao i krompir - kuvanjem ili pečenjem, u obliku čipsa, ali se može koristiti i sirova, što je i najpoželjnije. Može se koristiti i u obliku brašna, zimnice, a od čičoke se može napraviti i rakija. 

Čorba od čičoke

Sastojci:

  • 4 krtole čičoke
  • 2 šargarepe
  • peršun
  • 150 g kuvanog krompira
  • kašika bezglutenskog brašna
  • 3 kašike maslaca
  • 2 dl pavlake
  • so

Priprema:

Šargarepu i peršun iseći na kolutove i propržiti na maslacu, dodati brašno i litar posoljene vode. Čičoku oljuštiti i iseći na kockice, kuvati u ključaloj vodi, a kada omekša, dodati i krompir isečen na kocke. Čorbu začiniti pavlakom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading