Postoji naučni razlog zbog kojeg volimo slatko!

Autor:

Lifestyle

13.06.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada u naš organizam unesemo šećer, u našem mozgu luči se seratonin, poznatiji kao hormon sreće. To znači da se u tim trenucima osećamo dobro, zadovoljno i srećno.

Foto: Photo by Kobby Mendez on Unsplash
Foto: Ilustracija

Upravo je to razlog zbog kojeg neki mogu da postanu zavisni od šećera, jer na taj način dobijaju doze sreće koje su im potrebne, a to je i jedan od razloga zbog kojih ljudi u depresiji često posežu za slatkim stvarima. Međutim, rafinisani šećer koji se nalazi u slatkišima nikako nije dobar po nas i može da nam ozbiljno naškodi.

Osim što stvara kilograme i što dovodi do bolesti kao što je dijabetes, rafinisani šećer utiče i na starenje organizma. Istraživanja su pokazla da osobe koje svakodnevno jedu veće količine slatkog imaju lošiju kožu sa više bora, slabije kosti, slabije mišiće i organe koji su u generalno lošijem stanju.

RepublikaFoto: Photo by Brooke Lark on Unsplash
Foto: Ilustracija

Fizički izgled ovakvih osoba takođe može da bude drugačiji i oni koji jedu slatko mogu delovati starije i do 5-7 godina nego što zapravo jesu. Sve ovo pokazuje koliko su ovakvi slatkiši nezdravi. Zato nutricionisti savetuju da količinu slatkog ograničite na jednu čokoladicu na dan, a da svoje potrebe za šećerom unosite preko voća, jer je fruktoza prirodni šećer koji odgovara našem telu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading