Za glatko lice nisu potrebne skupe kreme: Ove namirnice zaustavljaju starenje kože

Autor:

Lifestyle

30.05.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bi se godine što manje ocrtavale na licu nije dovoljno samo koristiti skupa kozmetička sredstva koja prikrivaju bore. Jedan od važnih aspekata mladalačkog izgleda jeste ishrana. Pravilan odabir namirnica koje su bogate hranljivim nutritijentima učiniće da vaša koža izgleda dosta mlađe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hrana koja sadrži antioksidanse, vitamine C, D, E, K i kompleks B vitamina, kao i holin i folnu kiselinu preporodiće vašu kožu, takođe ove zdrave i ukusne namirnice smanjuju rizik od neželjenih pojava na koži (crvenilo, mladeži), a doprinose i zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Sledeće namirnice obiluju gore pomenutim nutritijentima i njihovom redovnom konzumacijom preporodićete vašu kožu.

Avokado

Masnoća je prirodni sastojak našeg tela, no trik je u tome da unosite zdravu mast. Avokado sadrži mnogo zdrave masti koja pomaže da koža ostane fleksibilna i hidrirana. Istraživanje koje je uključivalo ishranu 700 žena otkrilo je da konzumacija zdravih masti, poput onih koje su pronađene u avokadu, pomaže da imate glatku kožu s velikom elastičnošću.

Avokado takođe sadrži jedinjanja za koje je dokazano da mogu zaštititi kožu od oštećenja sunčevim zracima. Avokado takođe stvara kolagen i štiti vašu kožu od oksidativnih oštećenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Crna čokoloda je bogata antioksidansima

Crna čokolada

Nije svaka čokolada loša za vašu kožu. Naime, crna čokolada može biti dobra za vaše lice. Kakao prah sadrži specifične antioksidanse koji doprinose hidrataciji kože. Ako svaki dan pojedete malo tamne čokolade, primetićete da je vaša koža manje gruba i da se manje ljušti. Osim toga, kako izuzetno efikasno štitit od opekotina od sunca.

Konzumacija kakaa poboljšava protok krvi i na taj način isporučuje više hranjivih materija koži. Najbolje je konzumirati čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa.

Crveno vino

Crveno vino sadrži resveratrol, jedinjenje koje sprečava procese starenja. Inače, zbog efikasnosti, resveratrol je glavni sastojak mnogih krema protiv bora, piše portal Klix.ba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Paradajz sadrži vitamin C koji je izuzetno blagotvoran za kožu

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminom C koji sprečava ljuštenje kože. Takođe, sadrži sve glavne karotenoide, uključujući beta-karoten, lutein i likopen. Ovi moćni antioksidansi štite kožu od spoljnih uticaja i doprinose njenoj elastičnosti.

Orasi

Orasi sadrže veliku količinu esencijalnih masnih kiselina, kao i antioksidanse koje koža voli, vitamin E, vitamin C i selen. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Jezgro oraha sadrži veliku količinu esencijalnih masnih kiselina

Slatki krompir

Beta karoten je vrsta antioksidansa iz karotenoidne grupe, koji zapravo mogu zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca i drugih spoljnih uticaja, a slatki krompir je posebno bogat izvor. Ishrana koja obiluje bezakarotenama povećava izdržljivost kože te zbog toga možete više vremena da provodite na suncu.

Pravilnom i raznovrsnom ishranom brzo ćete primetiti kako vam lice izgleda svežije, bez dubokih bora i neželjenih podočnjaka, što će vas osloboditi korišćenja skupih kozmetičkih sredstava koji ne mogu tako dobro da nahrane kožu kao konzumacija zdravih namirnica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading