Od bolova u stomaku do ozbiljnog trovanja! OVE namirnice ne smete da podgrevate

Autor:

Lifestyle

21.05.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najzdraviji način ishrane jeste konzumiranje sveže pripremljenih namirnica. Ali, savremeni način života tera nas na to da obroke pripremamo za nekoliko dana i podgrevamo ih pre jela.

RepublikaFoto: youtube.com/Moja mala kuhinja
Foto: Ilustracija

Iako se ovo čini kao vrlo praktično rešenje, ipak morate da obratite pažnju da podgrevanje nekih namirnica može da pokvari njihov kvalitet te da one postanu štetne po organizam.

Celer

Ako ste skuvali supu u kojoj je korenasto povrće, pre svega sveži celer, pobrinite se da ga, pre ponovnog podgrejavanja, izvadite iz šerpe. Celer sadrži nitrate koji postaju otrovni ako se iznova zagrevaju. Isto vredi i za šargarepu, repu i cveklu.  

Spanać

Ovo zeleno lisnato povrće takođe se ne bi smelo podgrejavati nakon što je jednom skuvano. Razlog su, također, nitrati, koji sami po sebi nisu toksični, ali ako spanać podgrejavate, ove materije postaju otrovne i loše utiču na zdravlje.

RepublikaFoto: youtube.com/Milica Mihailović
Pečurke uvek jedite sveže, nikako ih ne podgrevajte

Pečurke (šampinjoni)

Bilo da je reč o omletu, sosu ili supi od različitih vrsta pečuraka, važi isto pravilo da ih ne treba podgrejavati. Gljive su osetiljiva namirnica i moraju se jesti dok su sveže pripremljene. Njihova konzumacija nakon ponovnog zagrevanja može dovesti do bolova u stomaku i problema sa probavom.

Krompir

Sigurno vam je nekada ostalo pečenog ili pire krompira u nekoj posudi nakon večere. Nešto kasnije, rubovi su mu postali crni. To je dovoljan znak da se ova, već termički obrađena namirnica, više ne bi smela ni podgrejavati, a ni jesti. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja udela otpornog skroba koji ima probiotsko delovanje. Konzmacija ovakvog krompira može dovesti do ozbiljnih problema sa stomakom, pojave grčeva i bolova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ukoliko krompir potamni odmah ga bacite

Pirirnač

Neki skuvaju veću količinu pirinča pa je ostave u frižideru i podgrevaju prema potrebi. Ali, to nikako nije dobra ideja. Pirinač, sam po sebi, nije problematična, već je problematično njeno čuvanje pa se tako u nekuvanom pirinču mogu naći bakterije koje mogu uzrokovati trovanje. Kuvanjem pirinča te se bakterije uništavaju, ali nikada sa sigurnošću ne možemo znati da su uništene baš sve. Iz tog razloga pirinač ne treba jesti nakon što se ohladi jer ovi mikroorganizmi mogu biti toliko opasni da izazivaju velike bolove u stomaku, dijareju, pa čak i trovanje. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Kod podgrejane piletine menja se struktura proteina što može biti veoma opasno

Jaja

U kojem god obliku ih pripremili – kajgana, pečena na oko, kuvana- jaja se ne smeju podgrevati. Uvekje bolje pojesti ih hladna ili baciti, u suprotnom, rizikujete trovanje.

Piletina

Pileće meso bogato je proteinima, a upravo to je razlog zašto se ne bi smelo podgrevati nakon što je jednom kuvano. Zbog promjene strukture proteina, podgrejana piletina može uzrokovati probavne tegobe, a ovakvo meso je posebno opasno za decu, prenosi Avaz.

Ukoliko ne možete da nađete vremena i posvetite se pripremanju hrane, onda obroke planirajte tako da možete da ih čuvate nekoliko dana i podgrevate neposredno pre jela, ili se pak odlučite za kupovinu jela iz resotrana. To je mnogo bolje rešenje nego da rizikujete vaše zdravlje sa pomenutim namirnicama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading