Krastavac nije samo koristan za zdravlje! Postoji 10 načina da iskoristite ovo moćno povrće

Autor:

Lifestyle

14.05.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo da krastavce jedete kao salatu ili za užinu, oni su bespogovorno zdravi i osvežavajući .

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, krastavac sadrži hranljivih sastojaka poput vitamina B1, B2, B3, B5, B6 i C. Takođe sadrži i cink, kalijum, gvožđe, kalcijum i druga svojstva neophodna za pravilan rad oragnizma.

Međutim, da li ste znali da krastavac nije samo koristan za zdravlje, već i za poslove koje svakodnevno obavljamo po kući?

Pogledajte 10 načina kako da iskoristite dobrobiti krastavca, a da niste ni znali za to.

1. Oterajte puževe iz bašte

RepublikaFoto: youtube.com/Great Big Story

Ako u vašoj bašti imate ove posetioce, onda bi trebalo da znate da će ih krastavac oterati. Potrebno je da stavite krišku ovog povrća u konzervu. Tako će krastavac reagovati sa aluminijumom od koga je konzerva napravljena, a puževi će bežati od mirisa koji je nastao usled reakcije.

2. Mamurluk

Ako ste mislili da vam je najbolji prijatelj onaj ko vas posle pijane noći vrati kući, varate se! Krastavac je bolji! Kada ujutru ustanete mamurni i bezvoljni sok od krastavca će izbaciti sve toksine iz vas i učiniće da se preporodite!

3. Podočnjaci

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako ste se pitali zašto ljudi stavljaju kolutove krastavca na oči, odgovor je vrlo jasan. Naime, krastavac ukloni za tren podočnjake ispod očiju, jer on deluje antioksidantivno i utiče na protok krvi odnosno poboljšava cirkulaciju, a dobra cirkulacija učiniće da podočnjaci nestanu.

4. Ižvrljani zidovi

Ako se vaše dete u poslednje vreme malo zaigralo sa bojicama, izvadite krastavac! Utrljajte krastavac po zidu, gde je dete iskazalo svoju kreativnost i tragovi će nestati.

 

 

5. Zamagljeno ogledalo

Istuširali ste se, kupatilo je puno pare, ogledalo je zamaglilo, a vi ste već prešli na brijanje/šminkanje. E, pa to tako ne može! Prvo što treba da uradite kada kročite u kupatilo jeste da ogledalo “obrišete” krastavcem kako se ne bi zamaglilo. Uštedećete sebi dosta vremena i moći ćete posle tuširanja pravo pred ogledalo.

6. Škripa vrata

Jedan od najneprijatnijih zvukova je definitivno kada vrata škripe, a za to su krive šarke! Umesto da posegnete za kutijom sa alatom, podmažite šarke krastavcem. On se ponaša kao prirodni lubrikant i škripa će brzo nestati.

7. Neprijatan zadaha

RepublikaFoto: pixabay.com

Uz pomoć kriške krastavca možete da se rešite neprijatnog zadaha kada kupatilo nije u blizini. Držite je u ustima oko 2 minuta. Kada je izvadite, primetićete koliko vam je dah čistiji i svežiji.

8. Sudopera i slavina da se cakle

Da li vaše slavine izgledaju kao da im je potrebno čišćenje? Umesto da  čačkate ispod sudopere tražeći neko hemijsko sredstvo, pokušajte da očistite nerđajući čelik kriškom krastavca. On će ukloniti tamne mrlje i vratiti stari sjaj vašoj kuhinji ili kupatilu.

9. Ispolirajte cipele

 Ako vam se ogrebotine na cipelama uvek pojave kada vam nestane kreme za poliranje, uhvatite se za krastavac. Umesto da otrčite u radnju, prošetajte do frižidera kako biste pronašli rešenje.

10. Smanjite celulit

 Umesto da bacate pare na skupe preparate, protljajte kožu krastavcem i gledajte kako celulit nestaje. Fitohemikalije u krastavcu dovode do zatezanja kolagena u koži, dok istovremeno zatežu kožu i smanjuju vidljivost pomorandžine kore.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading