Na ovu biljku svi smo zaboravili, a ona čisti telo i rešava probleme sa želucem

Autor:

Lifestyle

23.04.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljupčac, u našem narodu poznata kao selen je zeljasta biljka koja ima mnoga blagotvorna svojstva i od davnina je poznata njena primena u narodnoj medicini. Nažalost, kod nas je potpuno zaboravljenja i izbačena iz ishrane.

RepublikaFoto: Wikipedia.org
Selen

Selen vodi poreko iz Persije odakle se rašiorio po čitavoj Evropi. Izuzetno je aromatičnog ukusa i pun etarskog ulja te se njegovo lišće koristi i u prehrambenoj industiji zarad pojačavanja ukusa.

Koren ove biljke zbog svog sastava koristi se u proizvodnji etarskih ulja čija je primena izuzetno široka u ishrani, medicini i kozmetičkoj industriji zbog sadržaja brojnih korisnih jedinjenja i intenzivnog mirisa.

Čaj od korena selena izuzetno je delotvoran u ublažavanju otoka, gihta, deluje kao jak diuretik i čisti mokraćne kanale. Naučno je potvrđeno da je ovaj čaj izuzetno efikasan u rešavanju problema sa varenjem, nadutosti i prevelikog lučenja želudačne kiseline. 

 

 

Lišće, sa druge strane, zbog svog jakog i karakterističnog mirisa koristi se kao začin u malim količinama. Ono sadrži veliku količinu vitamina C i etarska ulja i zato ga je najbolje koristiti sveže, uz sezonsku salatu. Zbog njegovih aromatičnih osobina, ovaj začin možete dodati i u supe od povrća, prženom mesu i kuvanim jelima, time ćete dobiti mnogo prijatniji miris i ukus jela koje prosto budi apetit.

Selen ne raste u prirodi, ali se uspešno može gajiti u bašti ili saksiji. Lišće se bere sve do kasne jeseni, a ono može da se osuši i koristi kao lekoviti prah ili dodatak kuvanom vinu i rakiji. Kašičicu sušenog lišća je najbolje uzeti sa vodom i progutati zarad aktiviranja želuca i otklanjanje nadimanja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading