Da, moguće je! Niskokalorični slatkiši kojima ćete se prepustiti bez griže savesti - samo primenite ovaj TRIK

Autor:

Lifestyle

20.04.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savršen zalogaj kremaste torte čini da se uživanje podigne na viši nivo. Ali, potpuno prepuštanje slatkom zalogaju remeti razmišljanje o kalorijama i svim onim štetnim sastojcima koji nisu dobri za naše zdravlje, a opet su tako savršeni u slatkišima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, postoji alternativa kaloričnim tortama. Ukoliko se poslužite jednim malim trikom, možete dobiti jednako ukusne i slatke kolače bez puno kalorija. Izbacite puter ili margarin i time ste redukovali veliki broj kalorija.

Puter je mlečna mast koja se dobija tokom procesa prerade mleka, dok je margarin njegova veštačka alternativa koja se pravi od goveđe, ili biljne masti. Obe namirnice služe za poboljšavanje ukusa i visoko su kalorične - njihovim odstranjivanjem iz torti i kolača smanjila bi se kalorijska vrednost slatkiša i uživanje u njima bi bilo mnogo prijatnije i bez opterećenja.

Postoje dve alternative koje će torti obezbediti fin ukus bez upotrebe industijski prerađenih masti.

Avokado

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Avokado je tropsko voće koje u sebi sadrži 15g grama masti na 100 grama proizvoda. Pored toga, izuzetno je bogat vitaminom K, C i širokim spektrom vitamina B. U sebi sadrži i magnezijuma, kao i bakra, koji su važni mikronutritijenti u ishrani.

 

 

Zbog svoje strukture i visokog sadržaja masti, pasirani avokado je odlična alternativa puteru ili margarinu. Dovoljno je da polovinu predviđene količine masti zamenite avokadom i dobićete filove koji su duplo manje kalorični nego da ste ih isključivo pravili sa nekim od industrijskih proizvoda. Avokado je odličan za kremaste filove i punjenja koji razbijaju monoton ukus kora.

S obzirom na to da je ovo tropsko voće jako skupo na našem tržištu, ukoliko povremeno uživate u slatkišima, možete čak i dve trećine margarina, ili celu količinu margarina zameniti avokadom tako što ćete viljuškom od ploda napraviti pire.

Jabuka

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sos od jabuke je takođe odlična alternativa puteru ili margarinu. Ukoliko volite lagane i "vlažne" torte sa sočnim korama, onda celokupnu količinu masti zamenite ovom zdravom voćkom.

Sos se lako pravi. Nekoliko oljuštenih jabuka isecite na kockice i stavite ih u jednu posudu, dodati malo vode i poklopiti. Na tihoj vatri kuvajte desetak minuta dok jabuke ne puste sok. Nakon toga, štapnim mikserom usitnite krupnije delove i dobićete savršeni sastojak za kolače.

Za sos birajte slađe sorte jabuka i izbegavajte kisele kao što je greni smit.

 

 

Kalorije u torti možete da smanjite i tako što ćete beli šećer zameniti smeđim, a sa glazuru izabrati crnu čokoladu sa više od 70 odsto kakaa. 

Sve ove alternative neće oduzeti slastan ukus slatkišima i u njima možete uživati mnogo češće, bez bojazni da u svoj organizam unosite nešto nezdravo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading