Pobedite bolesti uz moćnog saveznika: Ovo su sva blagotvorna dejstva LOVORA!

Autor: Republika

Lifestyle

09.04.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lovorov venac u grčko-rimskoj tradiciji bio je simbol pobede, a mi vam otkrivamo kako vas list ove biljke može učiniti pobednicima u borbi protiv mnogih bolesti!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lovor se koristi kao začinska biljka, ali i kao lek protiv mnogih stanja. Najveća lekovita svojstva ima upravo sam list biljke. Veruje se da leči lošu probavu, srce, smanjuje posledice dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno deluje na psihu. Odličan je i kao sredstvo za dezinfekkciju, pa će oterati sve viruse i mikrobe iz prostorije. 

Iz ploda se dobija eterično ulje, kreme i sapuni. Lovorov list je čudotvorna biljka i šteta ga je koristiti samo kao dodatak jelima. 

Lovorov čaj protiv bronhitisa

Tri usitnjena lovorova lista kuvajte 10 minuta u dva i po dl vode. Ostavite da odstoji poklopljena oko  10 minuta, pa procedite i dodajte u čaj kašiku limunovog soka i dve kašike meda. Kod gripa ili bronhitisa pijte dva do tri puta po 2,5 dl čaja.

Pomaže kod mučnine i umora, razbuđuje - kombinacija hemikalija u lovorovom listu deluje smirujuće na telo i psihu. Sve što trebate da napravite je da zapalite nekoliko listića u prostoru u kom boravite i udisati taj dim. Ali, to nemojte raditi pre spavanja jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tera sluz iz pluća

Lovorov list je stimulans disajnih puteva i može pomoći izbaciti sluz iz pluća. Najbolji način je staviti sveže ili suve listove u vruću vodu i udisati paru - inhalirati se. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To leči alergije i astmu.

Pomaže kod dijabetesa

Istraživanje je pokazalo kako konzumiranje 3 grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

Dobar je za probavu

Stavljajte ga što više u hranu ili izmasirajte stomak uljem lovora nakon obroka, to će pomoći u izlučivanju probavnih sokova i bržoj preradi hrane u želucu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za pravilan rad srca

Organski spoj pronađen u lovoru jača kapilare u srcu i pomaže elimininisati loš holesterol iz tela.

Leči upalu zgloba

Uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koju dodajete u hranu.

Dobar kod urinarnih infekcija

Pomešajte prah od lovora sa mlekom i pijte. Radi se o starom receptu za rešavanje ovih problema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading