MELEM ZA SVE BOLJKE: Pčelinjim voskom izlečite rane i sinuse

Autor:

Lifestyle

11.10.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvod pčela radilica odličan je protiv upala, a Rusi ga vekovima koriste ne samo kao lek već i u kozmetičke svrhe.

 

 

 

Pčelinji vosak se od davnina koristi u narodu kao lek i kao kozmetičko sredstvo. Veruje se da se kod Starih Slovena nije odlazilo na put bez meda i voska koji su bili poznati po svojoj osobini da brzo zasite organizam, ali i da leče razne boljke. Astma, rane, bolni zglobovi, problemi s desnima i stres u organizmu nemaju šanse kada im se pčelinji vosak suprotstavi. O tome najbolje govori podatak da vosak ima čak 2.000 različitih namena.

U narodnoj medicini koristi se za pripremanje lekovitih masti, flastera, krema, kao i za izradu kozmetičkih preparata. U traumatologiji se koristi posle skidanja gipsa. Uspešno se bori protiv opekotina i sportskih povreda. Širi krvne sudove i podstiče cirkulaciju krvi.

Šta sve može da leči

Ruska narodna medicina se vekovima oslanja na ovaj produkt pčela koji je danas neophodan i za farmaceutsku industriju. Ovo su samo neke od tegoba kojih ćete se rešiti nakon primene pčelinjeg voska.

  • Rane. Uzmite jednu šoljicu soka isceđenog iz listova i cvetova nevena, dve šoljice svinjske masti, pola šoljice voska i sve stavite na vatru. Mešajte dok se masa ne izjednači. Ovu smesu možete da koristite za mazanje rana, otečenih žlezda, krasta i osipa. U slučaju gnojnih rana, vosak zagrejte, rastanjite ga do oblika manje lepinje i stavite na ranu. Ponavljajte dok se rana ne očisti od gnoja.
  • Sinusi Obložite sinuse blago zagrejanim voskom i ostavite da tako stoji preko noći. Ovu terapiju voskom primenjujte sedam dana.
  • Uši . Ukoliko vam uši zuje ili su zapušene, savijte komadić belog pamučnog platna (ili lanenog) u fišek i pri dnu odsecite tako da ostane mali otvor. Potopite to u rastopljeni vosak, sačekajte da se ohladi i vrh fišeka stavite u uvo, a gornji deo zapalite šibicom. Fišek zatim pridržavajte sve dok ne sagori na pet-šest centimetara od uva. Kada se fišek izvuče, u uvo staviti komadić vate.
  • Alergija .Usled pojave alergije na koži, Rusi savetuju kombinaciju pčelinjeg voska sa orahovim listom. 200 grama orahovog lišća sameljite u mlinu za mlevenje kafe, pa dodajte 500 ml maslinovog ulja i kuvajte na tihoj vatri dva sata. Nakon toga, dodajte 100 grama istopljenog voska i promešajte. Procedite dobijenu smesu i nanesite na kožu zahvaćenu alergijom.
  • Astma. Na svaki sat u toku dana po 15 minuta žvaćite pola kašičice medno-voštanih poklopaca da biste se rešili tegoba.
  • Bronhitis. Ukoliko imate problema s bronhitisom, uzimajte po pola kašičice ove masti tri puta na dan pre svakog obroka. Kod gnojne angine stavite mast u grlo i obloge na vrat. Ako to radite uveče, ponavljajte proceduru dva do tri puta. Ako vas muče hemoroidi, napravite tampon od gaze koji se stavlja u anus preko noći, osam do deset dana ili dok ne dođe do poboljšanja.

Nezamenljiv u kozmetici

Vosak je jedno od neizostavnih sredstava u ženskoj kozmetici, posebno kada su u pitanju problemi s kožom, borama, ispucalim usnama, ali i depilacijom. Maske na bazi voska čuvaju lice od bora i čine kožu mekšom i baršunastijom.

 

 

 

Univerzalni ruski melem protiv gnojne angine

Recept koji se vekovima prenosi s kolena na koleno u Rusiji pravi je melem i pomoći će vam kod gnojne angine, bronhitisa i hemoroida.

Sastojci:

  • 400 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
  • jaje
  • 60 g prirodnog pčelinjeg voska

Priprema:

Skuvajte jaje, izdvojte žumance i izgnječite ga. Sipajte ulje u šerpicu i u njega stavite vosak. Kuvajte na laganoj vatri i kad se vosak otopi, počnite postepeno da dodajete žumance. Ulje će početi da pucketa, a ako počne da peni, sklonite sa vatre nakratko i nastavite tako dok ne umešate celo žumance. Nakon toga, procedite kroz cediljku i sipajte u teglu. Pre no što se stegne, promešajte nekoliko puta da vosak ne bi pao na dno.

Krema protiv bora

Sastojci:

  • 30 gr belog pčelinjeg voska
  • 30 gr meda
  • 20 ml tinkture od belog ljiljana
  • 10 ml soka od aloe

Priprema:

Sve sastojke pomešajte u glinenoj posudi i grejte na tihoj vatri 30 minuta. Pustite da se ova mešavina ohladi i kremu nanosite ujutru i uveče. Višak skinite salvetom.

Za masku za masnu kožu vam je potrebno:

5 gr voska, 5 gr tečnog amonijaka, 7,5 ml vode, a postupak za pripremu je isti kao sa kremom protiv bora.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading