Tanjir pun vitamina: 4 dodatka supi koji ubrzavaju metabolizam i sagorevaju kalorije!

Autor: Republika

Lifestyle

18.03.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Supe su često najbrži i najlakši obrok za pripremu. Međutim, pored toga, one su zdrave za naš organizam, ali pomažu i u gubitku viška kilograma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zahvaljujući nauci,  saznali smo da postoje namirnice koje možemo dodati u svoju supu, a koje će ubrzati naš metabolizam i pomoći ti pri sagorevanju kalorija.

U pitanju su sledeće namirnice:

1. Brokoli

Brokoli u sebi sadrži glukorafanin koji pomaže u balansiranju metabolizma. Radi se o povrću poznatom po tome da pomaže u smanjenju nivoa masnoće u krvi i smanjuje rizik od brojnih bolesti povezanih sa starenjem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brokoli, zajedno s ostalim povrćem, poput kupusa, kelja i karfiola, ima visok nivo vode i vlakana - kombinaciju koja povećava sposobnost tela da sagoreva masnoću.

Najlakši način dodavanja ovog povrća u supu jeste da od brokolija napravite pire i zatim ga dodate u supu.

 

2. Beli luk

Beli luk je sastojak koji ne samo da pojačava ukus hrane, nego i pomaže u balansiranju šećera u krvi i ubrzava metabolizam.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje belog luka može pojačati sagorevanje kalorija i istovremeno smanjiti stvaranje telesne masti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Beli luk

Stoga, kada u sledećem receptu za supu pronađete beli luk kao sastojak, ne zaboravite da ga upotrebite!

3. Spanać

Zajedno s drugim zelenim lisnatim povrćem, poput kelja, spanać može pojačati metabolizam zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa koje ima u sebi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Spanać

Gvožđe podstiče transport kiseonika kroz krvne ćelije- što je ključno za metabolizam. Spanać je takođe bogat vlaknima, što pomaže da se duže vremena osećamo sito i zadovoljno.

Posebno je koristan u supama koje imaju nisku bazu proteina.

 

4. Paradajz

Paradajz je možda jedan od najpopularnijih sastojaka za supu zahvaljujući svom ukusu, a spada i u jedne od najboljih protivupalnih namirnica.

Naime, sadrže leptin - hormon koji igra važnu ulogu u kontroli apetita, metabolizmu i gubitku težine. Bogat je vlaknima i vodom, pa će pomoći u pojačanju metabolizma u svakom receptu u kojem se nađu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Supica sa paradajzom je savršen izbor!

Lagana  i ukusna supa u kojoj se koristi svež paradajz sagoreće vaše kalorije vrlo efikasno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading