Uz pomoć hrane oterajte crne misli: Namirnice koje pomažu u borbi protiv depresije

Autor:

Lifestyle

08.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Depresija je poremećaj raspoloženja sa kojim se suočava sve veći broj ljudi. Pojava depresije je povezana sa nizom faktora koji se tiču emocionalnog života, ali i faktorima koji su vezani za životni stil, naročito ishranu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktorka Šikha Mahajan, nutricionistkinja i osnivač organizacije "Diet point", navodi da se sa pridržavanjem određenog režima ishrane uspešno može otkloniti depresija.

Suština je u tome da se jelovnik svede na svežu i celovitu hranu (cela zrna žitarice) koja je bogata vitaminima i mineralima, a koji mogu da pomognu da se regulišu hemijski procesi u mozgu.

Hrana koja može pomoći u ublažavanju simptoma depresije

Orah

Orah je bogat mastima. Naročito monozasićenim mastima i Omega-3 masnim kiselinama koje su izuzetno blagotvorne kod regulisanja hormonskih aktivnosti u mozgu. Istraživanja su pokazala da Omega-3 masne kiseline doprinose boljem radu krvnih sudova, a ono što je dobro za krvne sudove, dobro je i za mozak. Pored ublažavanja depresije, ove masti sprečavaju i razvoj Alchajmerove bolesti kao i pojavu kardio-vaskularnih oboljenja.

 

 

Zbog visokog sadržaja masti, orahe ne bi trebalo konzumirati u velikim količinama jer su izuzetno kalorični.

Žitarice

Zrno žitarica bogato je kompleksnim ugljenim hidratima. Osobina ovih hidrata je u tome da se u organizmu razlažu sporije od prostih (šećer), čime podstiču lučenje serotonina (hormona sreće) tokom čitavog dužeg vremenskog perioda.

U ishrani bi redovno trebalo da koristite integralne žitarice: ovas, ječam, pirinač i pšenicu, koje pored kompleksnih ugljenih hidrata sadrže i veliku količinu vitamina B kompleksa, koji su izuzetno važni za funkciju nervnog sistema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ječam je izuzetno bogat vitaminom B i treba ga što češće primenjivati u ishrani

Kurkuma

Ovaj začin koji se široko primenjuje u azijskoj kuhinji, a danas postaje sve popularniji i kod nas, sadrži antiinflamatorna jedinjenja koja su važana za zdravu funkciju tela, a posredno i mozga.

 

 

Antiinflamatorno dejstvo neke namirnice znači da ona može da otkloni bolove i upale. S obzirom na to da depresivnim ljudima, zbog neaktivnog životnog stila često pada imunitet, kurkumu bi trebalo da koriste svakodnevno kako bi očuvali svoj organizam, što će pomoći da se osećaju zdravije i energičnije.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat brojnim antioksidansima koji pročišćavaju krvne sudove i štite srce.

Antioksidansi sprečavaju oksidaciju nezdravih masti u krvnim sudovima koji mogu voditi do začepljenja i pojave srčanog udara. Dobro prokrvljen organizam budi osećaj svežine i energije, i osobe koje se bore protiv depresije bi trebalo češće da koriste zeleni čaj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jogurt je bogat kalcijumom i vitaminom D koji mogu poboljšati funkcije mozga

Jogurt

Jogurt nastaje bakteriološkom fermentacijom mleka i predstavlja proizvod koji je bogat kompleksom vitamina D, proteinima i kalcijumom. Naučne studije su pokazale da kombinacija vitamina D i kalcijuma ne samo da je dobra za kosti, već je izuzetno korisna i za poboljšanje funkcije mozga. Kalcijum hrani moždane ćelije i doprinosi zdravlju perifernog nervnog sistema, dok vitamin D sintetiše minerale koje su neophodni za zdravu funkciju mozga.

 

 

Preporuka je da se koristi jogurt sa što manje procenata mlečnih masti, jer je u borbi protiv depersije važno imati zdravu telesnu težinu, koju pored ishrane treba regulisati i bavljenjem nekom fizičkom aktivnošću koja će oterati crne misli.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading