Slatki izvor zdravlja: Šargarepa pomaže varenje, plodnost i vid

Autor:

Lifestyle

01.02.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim što je veoma ukusna, šargarepa ima i mnoga lekovita svojstva, tako da je treba uključiti u svakodnevnu ishranu. Idealna je protiv karijesa, poboljšava cirkulaciju, reguliše visok pritisak, probleme sa varenjem, dijareju, plodnost...

RepublikaFoto: pixabay.com
Šargarepa

Šargarepa je povrće bogato beta-karotenom, a osim za vid, odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

Karoten blagotvorno deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sok od šargarepe otklanja višak kiseline u želucu.

100 grama šargarepe sadrži

RepublikaFoto: pixabay.com
Šargarepa

- kalorije 41

- masti 0,24

- ugljeni hidrati 9,58

- vitamin C 5,9

- vlakna 2,8

- natrijum 69

- proteini 0,93

Čips od šargarepe

Sastojci:

- 3 do 4 velike šargarepe

- malo maslinovog ulja

- malo morske soli

Priprema:

Šargarepu oljuštiti, a onda tim nožem za ljušćenje iseći na tanka "rezanca", malo nauljiti, posoliti i u jednom sloju rasporediti na dva pleha na papire za pečenje. 

Plehove stavite u rernu na nivo dva i četiri i na program sa ventilatorom i više sušiti nego peći na 100 stepeni nekoliko sati... ili na 150 stepeni oko sat vremena tj. dok ne postane suva i hrskava.

Krem supa od šargarepe sa đumbirom

RepublikaFoto: pixabay.com
Đimbir

Sastojci:

- 500 g šargarepe

- glavica crnog luka

- 7 cm dug koren svežeg đumbira

- litar supe od povrća (ili litar vode i dve kocke za supu)

- 100 ml sveže ceđenog soka od narandže

- malo maslinovog ulja

- malo muskatnog oraha

- so, biber

ZA DEKORACIJU:

- 100 ml slatke pavlake

- malo peršunovog lista ili vlašca ako imate

Priprema:

U šerpu stavite malo maslinovog ulja, pa kada se zagreje, dodajte grubo sečen luk i koren đumbira. Stalno mešajte dok luk ne postane staklast, a onda dodajte i šargarepu seckanu na kockice. 

Posle minut dodajte supu od povrća, sok od narandže i pojačajte temperaturu da brže provri, pa smanjite, poklopite i kuvajte dok šargarepa skroz ne omekša (oko 45 minuta). 

Onda izvadite đumbir, a supu prespite u blender, umutite, pa vratite u šerpu i na ringlu još oko tri minuta. Začinite solju, biberom, muskatnim orahom i sklonite sa vatre. 

Umutite slatku pavlaku, supu sipajte u činije za serviranje, stavite malo pavlake u svaku činiju i pospite peršunovim listom.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading