Godinama ste u zabludi! Ovo je prava istina o zdravoj hrani

Autor: lepotaizdravlje, Republika

Lifestyle

31.01.2020

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdrava ishrana često ume da bude konfuzan pojam Trend nutricionističkih teorija o pravilnim obrocima godinama je na vrhuncu, ali čak i oni koji su dobro upoznati sa principima zdrave hrane često imaju potpuno pogrešna uverenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, poslednjih nekoliko godina zdrava ishrana postala je jedna od glavnih tema u razgovorima, a pitanje "na kom si režimu" aktuelnije je od "koji si znak u horoskopu".

Međutim, to što se o ishrani često priča i piše ne znači da ne postoje mnoga pitanja na koja nismo dobili pravi odgovor, kako bismo sve to razumeli obratili smo se stručnom licu.

Postoji li razlog za izbegavanja mleka i mlečnih proizvoda, koje je postalo "moderno" poslednjih nekoliko godina? - Mlečni proizvodi imaju svoje mesto u našoj ishrani, posebno oni fermentisani. Mislim da ih ne treba izbegavati, pogotovo ne u populaciji mladih.

Važan su izvor proteina, i bogati su kalcijumom. Do dvadesete ili po mišljenju nekih stručnjaka, dvadeset pete godine, kad se završava čovekov rast, kalcijum se ugrađuje u naše kosti, i čini ih čvršćim.

Budući da je taj mineral neophodan u mnogim fizioliškim procesima, organizam će ga, ukoliko ga ishranom ne uzimamo dovoljno, "povući" iz kostiju, što će ih učinit

Odgovor na pitanje, treba li uz šniclu pojesti tri parčeta hleba, a obrok završiti slatkišem, vodi nas do druge teme.

Naime, želite li da ograničite unos kalorija u organizam, tražeći rešenje u kombinacijama namirnica? Suština je da sebe obuzdamo u pogledu količine hrane u jednom obroku, a ne da se, kombinujući namirnice, veštački ograničavamo. Zdravstveno je potpuno pogrešno jesti samo hranu u kojoj dominiraju proteini ili masti.

Ljudi koji preko noći žele da promene svoje navike u ishrani često to rade na sasvim pogrešan način.

Recimo, ukoliko želite da izbacite ulje iz upotrebe, važno je da pre toga, prvo naučite da je od izbora ulja na kom ćete spremati hranu važnija njegova temperatura i trajanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading