Da li znate šta je KROKAMBUŠ? Trebaće vam mnogo profiterola za ovaj toranj od kolača!

Autor: lepaisrecna.rs

Lifestyle

27.12.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova mera sastojaka je za uobičajen recept za šest osoba - oko dvadeset profiterola. Za krokambuš visine od jednog metra potrebno je 80 profiterola, a vi odlučite koliko visok će biti toranj od kolača za vašu priliku!

RepublikaFoto: youtube.com/Home Cooking Adventure
Foto: Ilustracija

U lonac na vatru stavite vodu, ulje i sol, sačekajte da prokuva. Kad prokuva, u par navrata dodajte brašno i mešajte oko pet minuta dok smesa ne počne da se odvaja od lonca. Prebacite testo u drugu posudu da se malo ohladi, pa dodajte jedno po jedno jaje. Svaki put dobro izmešajte da dobijete glatku i gustu smesu. Prebacite smesu u kesu sa špricem sa zvezdastim nastavkom, pa istiskujte malo po malo testa na pleh postavljen pek-papirom. Trudite se da krofnice ne budu veće od 2 do 3 cm i da ne budu previsoke, jer tokom pečenja prilično porastu. Pecite na 200 C oko 35 minuta. Kad su pečeni, ostavite ih na plehu da se ohlade.

Krem

Zagrejte mleko da polako zavri. U drugoj posudi umutite žumance i šećer, dodajte ekstrakt vanile, brašno i gustin i sve dobro promešajte. Kad mlijeko proključa, odvadite par kašika i sipajte ih u smesu sa žumancima, promešajte i vratite celu smesu u mleko.

Testo (profiterole)

  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • prstohvat soli
  • 150 g brašna
  • 4 jaja

Krem

250 ml mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
2 žumanca
30 g šećera
1 kašika brašna
1 kašika gustina
50 ml slatke pavlake

Karamel

150 g šećera
75 ml vode

Kuvajte par minuta da se smesa zgusne. Ostavite sa strane da se krem ohladi. Umutite slatku pavlaku u šlag pa dodajte u krem. Njime napunite svaku profiterolu. Po želji, svaku umočite jednom stranom u glazuru. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Karamel

Šećer i vodu stavimo u šerpu na vatru da se otope i dobiju lepu žutu boju. Karamel se ne sme mešati, samo protresate šerpu. Kad se sve otopi, odmah zaustavite karamelizaciju tako što ćete šerpu staviti u posudu s ledenom vodom. Dogodiće se da se ona zgusne, ali tada samo kratko vratite šerpu na toplu ringlu. Za ređanje krokambuša pripremite kupu od kartona. Svaku profiterolu umočite u karamel pa je zalepite na karton, a sledeće lepite i na ostale profiterole.

Niti od karamele

Uzmete dve viljuške, držite jednu do druge, umočite u karamel i onda iz što veće visine brzim pokretima desno-levo širite niti na pek papiru. Treba ih vrlo polako odlepiti sa pek-papira i staviti na krokambuš.

Najbolje je da ih napravite sat-dva pre serviranja, jer ne mogu dugo da stoje na sobnoj temperaturi (otope se).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading