Izbegnite majstore i katastrofu u kuhinji: 10 namirnica opasnih po sudoperu, 2 često puštamo da odu kroz odvodne cevi, a ne bismo smeli

Autor: Kurir, Republika

Lifestyle

07.12.2019

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka domaćica zna koliko ume da bude neprijatno i nezgodno kada se zapuši sudopera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otpušavanje nije nimalo lak posao, te treba znati koje namirnice su opasne za sudoperu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Slanina

Slanina je kod mnogih ljudi obavezna na jelovniku, još ako je jedete sa lukom, nema većeg gušta. Mnogi je jedu i prženu, recimo u kombinaciji sa jajima. Ali, velika greška koju pravimo jeste što masnoću iz tiganja u kojoj smo pržili slaninu bacamo u sudoperu.

Naime, mast i ulje za kuvanje su glavni krivci za izazivanje otrovnih kuglica masti koje se mešaju s vlagom iz cevi. To dovodi do zapušenja sudopere.

Stoga, izbegavajte da bacate mast od slanine u sudoperu. Ukoliko vam se ipak cev zapuši, isperite je mešavinom ključale vode, sirćeta i sode bikarbone. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Kosti

Kosti, posebno od živine, govedine, svinjetine i jagnjetine, nikako ne smeju da završe u sudoperi. Previše su guste i teške za cevi. Međutim, nisu sve kosti iste - ako čistite ribu, možete bacati sitne koščice jer se lako raspadaju i neće vam stvoriti problem. Sve veće od njih morate bacati direktno u kantu za smeće.

Namirnice pune vlakana

Hrana bogata vlaknima, poput celera i ljuske kukuruza će vam napraviti veliki problem sa sudoperom.

Samo pomislite na to kako vam se tokom pranja kose dlake zapetljaju u odvodu- isti problem uzorkovaće vam vlaknasta hrana.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kafa

Toz od kafe je veoma opasan za vodovodne cevi jer se nakuplja u njima i dovodi do zapušenja.

Ako nemate ideju gde ćete baciti ostatke kafe, bašta je odlično i korisno rešenje ukoliko živite u kući. Kada ih pospete po bašti oteraćete i neželjene insekte.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ljuske jajeta

Membrana ljuske jajeta da se zalepi za cevi. Stoga, nikako nemojte čistiti kuvana jaja blizu sudopere jer i zalutala ljuska jajeta može da vam stvori velike probleme.

Nalepnice na voću

Ove oznake na voću nikako ne treba da se nađu u sudoperi, iako nam se i to dogodi.

Naime, nalepnice na voću nisu topljive u vodi i jednostavno će se nakupiti u vašem odvodu.

Brašno

Kada brašno pomešate s vodom dobijete lepljivu smesu, a ista stvar se događa kada ga bacite u sudoperu u većoj količini. Zapušiće odvodne cevi na isti način kao i pirinač, testenina i kore od krompira.

Ostaci od mesa

Takođe, veliku opasnost za vašu sudoperu predstavljaju i ostaci od mesa. Ne samo da će zapušiti cevi, već ćete ih teškom mukom očistiti i otpušiti.

Semenke

Semenke su toliko male da su neprimetne u sudoperi, a veoma se lepe i stvaraju velike teškoće.

RepublikaFoto: pixabay.com

Mleko i mlečni proizvodi

Često nam se dešava da mleko i jogurt "pobegnu" u sudoperu, a nekada ih namerno prospemo. Ali izlivanje mleka može da ima ogroman uticaj na okolinu.

Problem je što se u procesu razgradnje mleka troši puno kiseonika. Kada se taj kiseonik iskoristi u tom procesu, ostavlja manje za živa bića koja se na njega oslanjaju. Mleko u dovoljno velikim količinama može da uguši čitave ekosisteme, a izlivanje velikih količina prethodno je izbrisalo čitavu riblju populaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading