Grašak kao melem za ceo organizam: Zelena zrna za zdravlje

Autor:

Lifestyle

18.08.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samonikli grašak u ljudskoj ishrani koristio se još u neolitu. Zrna graška pronađena su u starogrčkim grobnicama koje datiraju iz 6.000 godina pre Hrista, a rado su ga jeli i Egipćani.

Grašak je bogat izvor ugljenih hidrata, fruktoze, bakra, belančevina, vlakana, biljnih masti... Od minerala obiluje gvožđem, manganom, cinkom, magnezijumom, kao i vitaminima B grupe, C i E, koji ostaje postojan i tokom kuvanja.

Preporučuje se za ishranu dece i trudnica, kao i bolesnicima posle dugog uzimanja antibiotika kako bi poboljšali metabolizam i oporavili organizam. Konzumiranje graška preporučuje se i ljudima koji pate od anemije, anksioznosti, bolesti srca i krvnih sudova, kod bronhitisa, glavobolje… Veruje se, iako to nije naučno dokazano, da mlad grašak pomaže i kod impotencije, neplodnosti, nesanice, problema s kostima, metabolizmom i nervima.

Osim toga, belančevine iz graška pomažu u borbi protiv hronične upale bubrega, koja, ako se ne leči kako treba, može da dovede do otkazivanja bubrega. Stručnjaci su utvrdili da belančevine iz graška povoljno utiču i na održavanje normalne vrednosti krvnog pritiska.

Opna graška sadrži teško svarljiva jedinjenja vlakana i pektinskih materija, zbog čega se preporučuje korišćenje osušenih plodova u obliku brašna. U narodnoj medicini brašno graška koristi se u obliku vlažnih i toplih kašastih obloga za lečenje osipa po koži i čireva.

Grašak se ne preporučuje osobama koje su alergične na ovu namirnicu, pa bi trebalo u potpunosti da je izbace iz ishrane.

100 GRAMA GRAŠKA SADRŽI:

RepublikaFoto: pixabay.com
Grašak

* Kalorije 81

* Masti 0, 40 g

* Ugljeni hidrati 14, 45

* Proteini 5, 42

* Dijetalna vlakna 5,7 g

* Vitamin C 40 mg

* Šećer 5, 67 g

Recepti za jela od graška:

Ragu sa graškom

RepublikaFoto: pixabay.com
Grašak

Sastojci:

- 600 g junetine

- 100 g graška

- glavica crnog luka

- 2 čena belog luka

- 250 g krompira

- 100 ml paradajz-soka

- lovorov list

- pola kašičice majčine dušice

- so, biber

- 300 ml vode

- 2 šargarepe

- kašika brašna

Priprema:

Meso isecite na krupne kocke i pržite ih na zagrejanom ulju dok ne porumene sa svih strana. Dodajte seckani crni i beli luk, paradajz-sok, lovor, so i majčinu dušicu, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko dva sata. U to spustite grašak, kolutove šargarepe, isečeni krompir, te nastavite s kuvanjem dok povrće ne omekša. Na kraju umešajte brašno razmućeno sa malo vode i ostavite jelo na tihoj vatri da se krčka još pola sata.

Potaž od graška

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sastojci:

- 500 g graška

- glavica crnog luka

- 1/2 čena belog luka

- l/2 šargarepe

- l/2 krompira

- 200 ml neutralne pavlake

- maslinovo ulje

- so, biber

Priprema:

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno iseckan crni luk. Kad postane staklast, dodajte iseckan beli luk i još malo prodinstajte. Zatim dodajte šargarepu i krompir isečen na kocke, prelijte sa malo vode i kuvajte desetak minuta. Kad krompir i šargarepa postanu mekani, dodajte grašak, oko litar vode, so i biber i kuvajte 15 minuta. Zatim sve usitnite štapnim mikserom. U potaž sipajte neutralnu pavlaku, začine po želji (peršun ili mirođiju) i vratite na vatru da sve još jednom kratko provri.

Pire od graška

RepublikaFoto: pixabay.com
Grašak

Sastojci:

- 500 g graška

- kašika putera

- čen belog luka

- so

- začini po želji

Priprema:

Grašak kuvati u malo vode, a kad provri, posoliti po ukusu i dodati čen belog luka u komadu. Pred kraj kuvanja, dodati začine po ukusu. Skuvan grašak procediti, staviti u posudu za miksanje, dodati 50 ml tečnosti u kojoj se kuvao i maslac. Dobro izmiksati štapnim mikserom. Uz pire od graška možete poslužiti faširane šnicle, pečeno pileće belo meso, ribu...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading