Neće vas ostaviti ravnodušnim: Čoko višnja kocke (RECEPT)

Autor: zena.blic.rs, Republika

Lifestyle

31.07.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj kolač je pravi užitak za čokoljupce. Kad ga jednom probate, pravićete ga stalno!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brzo i jednostavno se priprema od sastojaka koje uglavnom imamo u kući. 

Sastojci:

200 g putera

4 jaja

150 g (70 g smeđeg i 80 g belog) šećera

1 kesica šećera sa ukusom ruma   

prstohvat soli

50 g kakao praha

1/2 kesice praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

400 g očišćenih višanja

100 ml jogurta

150 g mekog brašna     

Ganaš glazura:

100 g mlečne čokolade

100 g čokolade za kuvanje

200 ml slatke pavlake/zaslađeni šlag krem  

Dekoracija:

slatka pavlaka/zaslađeni šlag krem - po želji

čokoladne mrvice - po želji

višnje - po želji

 

Način pripreme:

  • Maslac sobne temperature penasto izmiksati sa rum, smeđim i belim šećerom. Uz neprestano mućenje, dodati jedno po jedno jaje. Zatim dodati jogurt i umutiti sve u glatku smesu. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejati, pa dodati u smesu sa prstohvatom soli i sodom bikarbonom. Kratko izmiksati da se sastojci lepo sjedine. Na kraju dodati 200 g višanja i blago promešati. Pleh dimenzija 35 x 24 cm ili sličan pouljiti i posuti brašnom. Višak brašna istresti. Sipati smesu u pleh i preko poređati preostale višnje. Kašikom ih nežno utisnuti u testo. Dovoljno je samo malo da se utisnu, pošto u testu već ima višanja. Rernu zagrejati na 190 stepeni C i peći biskvit oko 25 minuta. Proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen. Ako čačkalica izađe suva, izvaditi biskvit. U suprotnom ga još malo dopeći.
  • Pavlaku ili šlag krem staviti na šporet da se zagreje (ne dozvoliti da provri). Čokoladu izlomiti na kockice i staviti u pavlaku. Mešati dok se sva čokolada ne istopi. Što se tiče slatke pavlake /šlag krema, može se koristiti i neutralna pavlaka za kuvanje sa 20% mlečne masti, ali u tom slučaju povećati količinu šećera u biskvitu za 20 do 30 g.

  • Pečen biskvit premazati ganaš glazurom i ostaviti da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. Potpuno rashlađen kolač iseći na kocke. Na svaku kocku staviti malo umućene pavlake/ šlag krema, čokoladne mrvice i višnju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading