Imate problema sa pritiskom? Uz ovu dijetu rešite se ovog zdravstvenog problema

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

09.07.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnov lečenja su vežbe i promene u ishrani, čak i ukoliko vam je lekar prepisao lek za snižavanje pritiska, pokušaji promena u načinu života su presudni, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga. Dijete koje medicinska zajednica preporučuje su DASH i mediteranski način ishrane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Polovina onih koji imaju povišen krvni pritisak ne zna da ima ove tegobe, dok kod onih koji to znaju, oko sedam od deset osoba ne drže svoj pritisak pod kontrolom. Povećani stres, manjak sna, gojaznost, slana hrana, cigarete, alkohol... samo su neki od faktora rizika. Ako vam je već dijagnostikovana hipertenzija, postarajte se da sledite savete vašeg lekara. Osnov lečenja su vežbe i promene u ishrani, čak i ukoliko vam je lekar prepisao lek za snižavanje pritiska, ovi pokušaji da se promeni način života su presudni, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

- Jedan od načina kontrolisanja krvnog pritiska jeste primenom određenog načina ishrane, a dijete koje medicinska zajednica preporučuje su DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) i mediteranski način ishrane. Ove dve dijete su veoma slične, s tim što mediteranski način ishrane sugeriše korišćenje maslinovog ulja i uživanje u čaši crvenog vina uz obrok, ali bez specifičnih ograničenja za unos soli - navodi Jovana Srejić Ferluga.

Doručak:

Palačinke od ovsenih pahuljica sa humusom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sastojci: Za palačinke: pola šolje pahuljica, jaje, supena kašika praška za pecivo, pola šolje belog sira, supena kašika ulja. Ostalo: humus, povrće po izboru, jogurt ili kiselo mleko.
Priprema: Izblendirati prvo pahuljice i prašak za pecivo, potom dodati i ostale sastojke. Peći na kašici ulja. Kao namaz koristiti humus, sa kockicama svežeg povrća uz jogurt ili kiselo mleko.

Ručak:

Sastojci: 400 g lososa, 2 kriške limuna, pola kašike maslinovog ulja, himalajska so, biber po ukusu, pola šolje kinoa (sirove), kašičica suvog povrća, krastavac, 10 čeri paradajza, 2 crvene paprika, 2 kašike vlašca, 2 kašike peršuna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Priprema: Staviti losos u posudu za pečenje podmazanu maslinovim uljem i začiniti limunovim sokom, solju i biberom, pa peći u zagrejanoj rerni oko osam minuta. Iseckati povrće i začine, pa pomešati sa skuvanim i prohlađenim kinoom i kockicama lososa.

Večera:

Cezar salata
(Recept za 2 porcije)

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sastojci: 300 g pilećeg filea, 2 šolje zelene salate, 2 kašike parmezana, 2 kašičice maslinovog ulja, himalajska so, biber. Dresing za salatu: pola šolje jogurta, četvrtina isceđenog limuna, kašičica senfa, malo belog luka u prahu, so, biber.

Priprema: Ispeći začinjenu piletinu i, kad se prohladi, iseći je na dugačke trake. Umutiti sastojke za dresing, pa preliti salatu. Dodati piletinu i rendani parmezan, pa po želji promešati.

Užina:

Voće i bademi

200 g sezonskog voća po izboru sa 15 g badema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading