ISKLJUČITE FRIŽIDER: Ovo su najbolji načini da produžite rok trajanja hrani

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge namirnice možete da pržite nakon nekoliko dana iako nisu stajale u frižideru. Potrebno je samo da ih zaštitite pomoću papira za pečenje, alufolije, leda ili plastične kese

RepublikaFoto: pixabay.com
Frižider ugasite, jer hrana može i bez njega

Kako živimo u potrošačkom društvu, tako kupujemo hranu u nekontrolisano velikim količinama. Rezultat toga je da hrana u frižideru brzo propada usled stajanja jer neke kupljene namirnice nikako da dođu na red. Da se ne bi dešavale takve stvari, trebalo bi da kad već kupujete toliko hrane znate i da je skladištite, odnosno da je zaštitite od isteka roka. Naime, mnoge namirnice mogu mnogo duže da izdrže nego što možete i da zamislite, navodi Bright side. Evo šta sve možete da uradite da biste produžili rok trajanja hrane u frižideru.

1. Maslac i rerna


Maslac može da izdrži i do tri godine ukoliko ga pržite u rernu. Naime, potrebno je samo da tegle napunite maslacem i stavite ih u rernu. Zatim maslac pecite na 110°C oko 20 minuta. Dodajte još maslaca u tegle, zavrnite poklopce i ostavite ih još 45 minuta u rerni. Nakon toga maslac je spreman i možete ga slobodno staviti na policu.

2. Pečurke, drvena posuda i papirna kesa

Mlade pečurke su najbolje. Očistite ih od prljavštine i brzo ih isperite jer munjevito apsorbuju vodu. Stavite ih u posudu sa slanom vodom kako biste se oslobodili insekata. Malo osušite pečurke i čuvajte ih u frižideru u papirnoj kesi, drvenoj kutiji ili posudi sa salvetama.

 

 

3. Jabuke i papir za pečenje

Voće je najpodložnije propadanju, zato je najsigurniji da ga čuvate na hladnom mestu. Da ne biste razmišljali o crvima u jabukama, obložite jabuke papirom za pečenje i bićete mirni dve nedelje. Ako imate više jabuka, ispod svakog reda jabuka stavite papir, ali nikako ne stavljajte novine. Čuvajte ih u hladnoj prostoriji gde nema povrća, poput krompira.

4. Začinske biljke i plastična kesa

Začinske biljke se često osuše, a da i ne stignete da ih iskoristite za pripremu jela. Jednostavno da biste rešili taj problem, stavite biljke u posudu sa vodom, a zatim ih prekrijte plastičnom kesom. Obavezno ih stavite na neko hladnije mesto.

5. Riba i led

Da bi riba ostala sveža, dobro je očistite pre nego što je stavite u frižider. Ipak prosečan frižider ne može da osigura temperaturu povoljnu za čuvanje sveže ribe, ali ako ribu stavite u posudu sa ledom, a zatim u frižider, možete produžiti rok trajanja za dva-tri dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Riba u ledu može da izdrži tri dana

6. Meso, kopriva i marinada

Sveže meso možete da spremite bez frižidera i nakon šest dana. Prvo što bi trebalo da uradite jeste da stavite koprivu, ren ili pelin oko mesa, obmotajte ga u krpu namočenu u sirće i stavite ga u posudu. Zatvorite poklopacem čvrsto. Isperite meso pre kuvanja.

7. Đumbir i kuvana voda

Ako ste zabrinuti zbog ukusa đumbira, čuvajte ga u zamrzivaču. Međutim, ako ga ne koristite često, potopite ga u kuvanu vodu i stavite u frižider.

RepublikaFoto: pixabay.com
Đumbir čuvajte u prokuvanoj vodi

8. Grožđe i konopac

Najbolje mesto za grožđe u frižideru je do zida frižidera. Izaberite kasne sorte i držite grožđe tako da se što je moguće manje dodiruju. Možete ih takođe čuvati dugo ako ih okačite konopcem na suvu i hladno mesto.

9. Sir i papir za pečenje

Sir će biti ukusniji ako ga zavijete u papir za pečenje i stavite ga u staklenu posudu. Takođe možete ga staviti u plastičnu kutiju, pri tome je držati samo malo otvorenu. Trudite se da sir držite u toplijem delu frižidera.

 

 

10. Celer, zelena salata i alufolija

Ovaj način za čuvanje povrća je vrlo jednostavan: potpuno obmotajte brokoli, celer ili zelenu salatu u alufoliju. Zeleniš će ostati svež čak dve nedelje duže nego što bi trebalo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading