Večita srpska nedoumica: Koliko uskršnjih jaja dnevno smete da pojedete?

Autor: blic.rs, Republika

Lifestyle

29.04.2019

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste se pitali koliko jaja dnevno smete da pojedete danas kada se budete kucali sa najmilijima, nutricionistkinja otkriva ovu večitu dilemu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne preterujte sa jajima danas

- Preporučena količina je veoma individualna, ali ako govorimo o zdravim ljudima prosečnih energetskih potreba, za žene bi optimalno bilo 2-3 jaja, a za muškarce 2-4 jajeta dnevno. Ovo se i te kako kosi sa starim preporukama koje su podrazumevale ove količine na nedeljnom nivou - objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.  

Upravo kuvana jaja, kakva pripremamo za Vaskrs, jesu najbolji oblik u kom možemo da unesemo ovu namirnicu.

- Jaja pržena na suncokretovom ulju svakako treba ograničiti, ali ne zbog jaja, već zbog trans masti i slobodnih radikala koje dobijamo prženjem na nekvalitetnom rafinisanom ulju. Uskršnja barena jaja su zbog toga i najbolji izbor konzumiranja ove namirnice - kaže Olajdžija, uz opasku da su jaja zaista super namirnica, jeftina i dostupna svima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading