SAVETI ZA KUPOVINU: Prepoznajte GM hranu

Autor:

Lifestyle

20.08.2017

12:43 >> 12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako želite da budete sigurni da je hrana koju jedete potpuno organska, evo nekoliko smernica kako da izbegnete GM voće i povrće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kod nas je i dalje zabranjena GM hrana

Genetski modifikovana namirnica u ishrani jedna je od najkontroverznijih tema današnjice jer postoje brojni naučni dokazi da ima loše dejstvo na ljudski organizam, odnosno da ne sadrži dovoljnu količinu korisnih materija, zbog kojih zapravo i jedemo tu hranu. Naučnici širom sveta i dalje raspravljaju o tome koliko je ova hrana opasna po zdravlje. Zemlje poput SAD, Kine i Kanade uzgajaju genetski modifikovan kukuruz, soju i krompir, dok su Australija, Grčka i Mađarska zabranile proizvodnju GM hrane. U Srbiji je i dalje zabranjen promet GM hrane, s tim što je dozvoljen uvoz mesa životinja koje su hranjene GM namirnicama.

Međutim, šteta od GM namirnica još nije dokazana, ali ako ste jedan od onih koji žele da budu sigurni da je hrana koju jedu potpuno organska, evo nekoliko smernica da izbegnete GM voće i povrće kada se nađete u zemlji gde je kupovina ovih proizvoda dozvoljena.

GMO u prevodu znači genetski modifikovani organizmi (biljke, životinje, mikroorganizmi), kojima su presađeni geni drugih organizama. Ove namirnice su otporne na pesticide, herbicide, buđ i viruse, a rastu znatno brže od organskih proizvoda.

Za sada ne postoji naučni dokaz da modifikovana hrana šteti ljudima, ali poznato je da GM proizvodi mogu da izazovu alergijsku reakciju. Na primer, ukoliko ste alergični na lešnike i pojedete proizvod koji sadrži gene ovog voća, može doći do alergijske reakcije. Zato je izuzetno bitno da pročitate deklaraciju pre nego što kupite određeni proizvod. Evo kako sve da prepoznate GM hranu.

Čitajte deklaraciju

Organski proizvodi su obeleženi znakom "100% organic", "Organic" ili "Made with organic ingredients" (napravljeno od organskih sastojaka). Ovo je garancija da proizvod ne sadrži genetski modifikovane sastojke. Obratite pažnju na natpise poput "GMO-free", "Non-GMO" ili "Made without genetically modified ingredients" (napravljeno bez genetski modifikovanih sastojaka). Ova hrana je možda GMO, ali ne u većoj meri od 0,9 odsto.

Obratite pažnju na izgled

Genetski modifikovana hrana izgleda savršeno. Ima pravilan oblik, plodovi su iste veličine i imaju dug život na polici jer ga novi geni čine otpornim na negativne spoljne faktore. Na primer, kada se gen Bacillus thuringiensisa doda biljci, on proizvodi otrov koji uništava štetočine. Dakle, ukoliko je biljku napao insekt, najverovatnije je reč o organskom proizvodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading