ASTRO JELOVNIK savetuje šta svaki znak da jede, a šta da izbegava: Jeste li već probali?

Autor:

Lifestyle

30.01.2020

00:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeni znakovi (Rak, Škorpija, Ribe) u ishranu bi trebalo da uvrste namirnice koje sadrže kvalitetne masti. One potiču od sagorevanje masnoća i povoljno deluju na kardiovaskularni sistem tj. smanjuju rizik od bolesti srca i umanjuju osećaj gladi.

RepublikaFoto: Photo by Stefan Vladimirov on Unsplash

Rak DIJETA

Žene Rakovi su talentovane za kuvanje i imaju potrebu da isprobaju nove recepte. Zato bi trebalo da se opredele za raznoliku niskokaloričnu ishranu. I za žene i muškarce Rakove preporučljivo je jesti ribe, grožđe, sok od kupusa, brokole i karfiola. Rak vlada prsima, grudima, stomakom i plućima.

Rakovi se lako uznemire i postanu nervozni, što loše deluje na njihovu probavu, a onda i raspoloženje. Kad se osećate malaksalo i bezvoljno, koristite i eterično ulje lavande kako biste ublažili i svoju teskobu. Za brz i jednostavan izvor smirenosti, dodajte par kapi lavande na jastuk pre nego što zaspite. Probudićete se osveženi i bez teskobe. Pomoći će i vežbe disanja i plivanje.

Izbegavajte: masnu hranu, so, gazirane napitke, beli hleb, pivo, slatkiše i rafinirani šećer.

RepublikaFoto: pixabay.com

Škorpija DIJETA

Rođeni u ovom znaku mogu u sklopu svoje detoks dijete da jedu smeđi pirinač, zelenu salatu, celer, krastavce, trešnje, pomorandže i limun. Muški Škorpioni su obično zaokupljeni svojim poslovima, pa zbog toga često preskaču obroke. Zbog toga bi njihova dijeta trebala sadržavati hranu koja se brzo i lako pripravlja. Eterično ulje pačulija čini čuda za isceljivanje posledica emocionalnog i psihološkog stresa. Izbegavajte: punomasne proizvode, so, slatkiše i rafinirani šećer.

Ribe DIJETA

Ribe vole dobro da pojedu, ali često imaju probavne smetnje. I žene i muškarci trebalo bi da jedu hranu bogatu gvožđem, poput jaja, jetre, žitarica, pasulj, spanać, ostriga, grožđa, suhih šljiva, marelica i breskvi. Prija im eterično ulje čajevca koje smanjuje upale. Izbegavajte: kafu, masnu hranu, poslastice.

RepublikaFoto: pixabay.com

Zobena kaša za vodene znakove SASTOJCI: 2 šolje zobenih pahuljica; kašika cimeta; 2 kašile borovnica; kašika lanenih semenki; banana; 2 šolje vode; kockica tamne čokolade.

Priprema: Zagrejte vodu. Dodajte zobene pahuljice. Kuvajte 2 minute. Skolnite sa vatre, dodajte cimet i ostale sastojke. Promešajte.

Vatreni znakovi (Ovan, Lav, Strelac)

Budući da su vatreni znakovi iznimno aktivni i nekad ne znaju kad je vreme za odmor i predah, trebalo bi pripaziti da ne dođe do velikog unutarnjeg sagorevanja, pa je između ostalog dobro prilagoditi i prehranu.

Ovan DIJETA

Ovnovi nove dijete započinju sa entuzijazmom, vrlo brzo odustaju ukoliko se kilogrami odmah ne počnu topiti. Najbolja dijeta za Ovnove sastoji se od riba, svežih salata i voćnih sokova, poput onog od jabuka ili grejpa. Na taj način će uspeti kontrolirati svoj snažni metabolizam.

Ovnovi muškarci trebalo bi da jedu hranu bogatu karbohidratima, jer će im ona dati energiju. Trebalo bi da nastoje što više da menjaju sastav svojih obroka. Esencijalno ulje ruzmarina ima miris koji će opustiti njihove bolne ili napete mišiće i ublažiti posledice stresa.

Izbegavajte: prženu hranu, so i alkohol.

RepublikaFoto: pixabay.com

Lav DIJETA

Lavovi vole slobodu, dobru hranu i fina pića. Na svu sreću, oni također imaju jak metabolizam koji im omogućuje da ostanu aktivni. Trebalo bi jesti povrće bogato željezom, poput spanać ili brokula, grožđe, kokos i grožđice.

Lav vlada srcem, kičmom i gornjim delom leđa, a pomaže im eterično ulje beli luk koje jača srce i potiče cirkulaciju. Izbegavajte: začinjenu hranu i mlečne proizvode.

Strelac DIJETA

Najbolja hrana za mršavljenje za ovaj znak su papričice i luk te voće bogato vitaminom C. Budući da su skloni preterivanjima, treba se znati obuzdati od naručivanja gotove brze hrane, a isto tako svesti na minimum korištenje šećera i slatkiša.

Strelac vlada kukovima, bedrima, hipofizom, jetrom, a eterično ulje geranija će im pomoći da održe mišiće zdravima i jakima. 

Izbegavajte: začinjenu hranu, slatkiše, rafinirani šećer i alkohol.

RepublikaFoto: pixabay.com

Supa od krompira za vatrene znakove

SASTOJCI: 4 - 5 belog krompir, kuvati u slanoj vodi isečeno na kockice i s koricom; 3/4 šalice usitnjenog začinskog bilja: peršin, bosiljak (po izboru); kašičića biber; 2-3 kašičice maslinovog ulja; 2 kašike senfa; 2 češnjaka; 1/2 šolja seckanog luka; 1/4 šolja jabučnog sirćeta; 2-3 kašičice majoneze

Priprema: Skuvajte krompir u slanoj vodi. Dodajte sve sastojke u blender, po želji možete dodati i drugo povrće, kao što je svež spanać ili celer. Miksajte dok smesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte vodu po želji. 

Vazdušni znakovi (Blizanci, Vaga, Vodolija) 

Puno razmišljate, a naglašena mentalna aktivnost često iscrpljuje organizam. Potrebna vam je hrana za mozak.

Blizanci DIJETA

Žene Blizanciimaju naviku da jedu navrat nanos i pri tome svu moguću nezdravu hranu. Trebalo bi  tokom dana češće da jedu, ali nikako ne obilne obroke. Isto tako bi trebalo da izbegavati kafu i sva ostala pića koja sadrže kofein. Zeleni čaj je jako dobar da zameni kafu.

RepublikaFoto: pixabay.com

I za ženske i za muške Blizance preporučljivo je jesti sveže voće, poput pomorandži i grejpa, ili breskvi, te sveže povrće. Blizanci vladaju umom, mislima, vašom sposobnošću izražavanja te rukama, prstima, ramenima, a odgovara im eterično ulje bosiljka koje će pomoći da uspore tempo. Izbegavajte: kafu, korenasto povrće (krompir i rotkvice) i rafinirani šećer.

Vaga DIJETA

Vage treba da piju velike količine vode i izbegavati alkohol i bilo kakva slatka pića, te jesti hranu bogatu proteinima. Trebalo bi da se jede puno ribe, plodove mora, jogurt, smeđ pirinač, kukuruz, paprike, spanać, grožđe, jabuke, jagode i bademe.

Muškarcima Vagama preporučuje se da izbegavaju keks i slatkiše, te takođe da jedu hranu bogatu biljnim vlaknima. Odgovara im eterično ulje tamjana koje smanjuje stres. Izbegavajte: alkohol, gazirana pića i rafinirani šećer.

Vodolija DIJETA

Za žene rođene u znaku Vodolija je važno održavati dijetu s malo masnoća. Treba da izbegavaju masno meso i slatkiše. Njihova idealna dijeta uključuje voće, posebno jabuke i agrume, ali takođe i sušeno voće.

Muškarci Vodenjaci bi trebali prestati smišljati ekscentrične kombinacije jela i u svoj život vratiti naviku konzumiranja jednostavne i dobro skuhane hrane. Odgovara im eterično ulje limuna. Izbegavajte: kafu i rafinirani šećer.

Mleko od badema za vazdušne znakove.

RepublikaFoto: pixabay.com

SASTOJCI: 1 1/2 šolja sirovih badema; kašika ekstrakta vanilije; 4 šolje vode; prstohvat cimeta Priprema: Blanširajte bademe tako da ih minutu prokuvate u vrućoj vodi. Zatim ih na nekoliko minuta ostavite u zdeli. Potom u njih ulijte hladnu vodu i ostavite dva minuta. Odstranite kožicu sa badema. Stavite oguljene bademe u zdelu i prekrijte vodom. Neka stoji preko noći.

Zemljani znakovi Bik, Devica, Jarac 

Neophodno je da zbegavaju rafinisane ugljane hidrate kojih se naglo podiže visina šećera u organizmu, a nakon kojeg sledi nagli pad i osećaj iscrpljenosti i umora.

Bik DIJETA

Bikovi gube težinu polako, ali u kontinuitetu. Strpljivi su i skloni da  prihvate prelazak na zdravu ishranu. Preporučuju se jabuke, grožđe, povrće i začini poput čilija i karija, te obavezno žitarice. Treba izbegavati bilo kakve kekse, slatkiše i preterano masne sosove. Odgovara im eterično ulje ylang-ylanga. Izbegavajte: beli hleb, keksi i pomfrit.

RepublikaFoto: pixabay.com

Devica DIJETA

Device treba da zaštiti osetljivu probavu. Za njih je najprikladnija vegetarijanska dijeta. Lista preporučljive hrane uključuje kuvano povrće, spanaćt, salate, žitarice, paprika, jabuke, banane i smeđ pirinač. I žene i muškarci ovog znaka treba izbegavati brzu hranu, jako začinjenu hranu i masnoće. Eterično ulje kamilice olakšaće im stanja teskobe i zabrinutosti. Izbegavajte: grickalice, gazirane sokove i čokoladu.

Jarac DIJETA

Jarčevi najčešće nemaju velikih problema s viškom težine. Ako im se to ponekad dogodi, brzo se vraćaju u formu. Njihova dijeta trebalo bi uključivati česte supe, salate sa malo sirćeta i ulja, umerene količine nemasnom mesa, najbolje pilećeg.

U svrhu održavanja dobrog raspoloženja, preporučljivo je ponekad pojesti nešto slatko. Eterično ulje eukaliptusa će im ublažiti simptome iscrpljenosti. Izbegavajte: belo brašno i voćni jogurt.

RepublikaFoto: pixabay.com

Hrskavi sendvič od krastavaca za zemljane znakove

SASTOJCI: Kašika maslinovog ulja; 2 šnite integralnog hleba; 2 kašike humusa; kašike seckanih maslina; 8-10 tankih kriški krastavaca.

Priprema: Zagrejte gril tiganj. Utrljajte maslinovo ulje na jednu stranu obe kriške hleba, a zatim položite hleb na tiganj i to na nauljenu stranu. Na suvu stranu dodajte i namažite humus. Zatim dodajte sloj maslina, a onda i krastavce. Preklopite sendvič i stavite u roštilj tiganj. Pecite 4 do 5 minuta na svakoj strani ili dok ne počne dobijati boju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading