Studentkinja se javila u jutarnjem programu, pa otkrila kako je seksualno uznemiravao profesor

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

16.11.2018

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studentkinja iz Kragujevca, M. M. (20), koja je na prvoj godini Filološko-umetničkog fakulteta, pre nekoliko dana iznela je teške optužbe na račun profesora Ž. Đ. (62).

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Ilustracija

Ona tvrdi da joj je profesor slao uznemirujuće i neprimerene SMS poruke, podnela je krivičnu prijavu protiv njega i prijavila ga dekanu, a o svemu je progovorila za jutarnji program "Jutro sa Jovanom i Srđanom" na televiziji Prva.

Njoj je zbog kompleksnosti slučaja zaštićen identitet. Odmah na početku rekla je da je podnela prijavu protiv profesor zbog seksualnog uznemiravanja SMS porukama.

- Prva poruka krenula je krajem maja, početkom juna, pred prijemni ispit, dok sam ja još bila kandidat. Za prijemni ispit sam se spremala kod profesora, on je verovatno preko Fejsbuka pronašao moju sliku i dodao me i na toj društvenoj mreži, ali i na Instagramu. Kasnije me je dodao i na Viber, jer mi je tražio broj telefona kako bih mu pokazivala i slala svoje radove i crteže, da vidi da li sam ja dovoljno dobra za prijemni ispit, u kom smeru idem, da mi vrši korekture i ostalo - počela je svoje izlaganje studentkinja, leđima okrenuta kameri i izmenjenog glasa.

Međutim, posle toga, kako kaže, vrlo brzo su krenule poruke uznemirujućeg sadržaja.

- Delio mi je komplimente, govorio kako su mi divne fotografije, kako sam lepa. Zloupotrebljavao je svoj položaj i prešao granicu.

Na pitanje voditeljke da li je ona profesoru odgovarala na te poruke, devojka kaže:

- Dala sam mu sama broj telefona, jer sam u konsultaciji sa ostalim profesorima saznala da je normalno da se profesoru šalju crteži, kako bi on komentarisao radove. Mislila sam da će ostati na tome. Kada je prešao granicu, ja sam nastavila da odgovaram na poruke samo zato što je on bio u komisiji za moj prijemni ispit - objašnjava ona.

Pred prijemni ispit je počela neprimerena komunikacija, tvrdi studentkinja.

- Na dan prijemnog ispita mi je poslao da treba da budem u crveno obučena, jer je crvena njegova omiljena boja. To se nastavilo celo leto. Pitao me je koja mi je boja veša, stalno mi je udeljivao komplimente, a ja sam bila uznemriena i uplašena, plašila sam se za svoj položaj, pa sam u odgovarala.

- Ja sam pokušala da objasnim profesoru da to nije profesionalno to što radi, da ima ženu, ćerke koje su mlađe od mene, ima i unučiće... to nije normalno, stariji je od mene 42 godine, ja sam dete za njega, a on profesor na mom fakultetu. Bio je naporan, nisam mogla da ga "otkačim" na bilo koji način. Saznala sam da šalje poruke i mojoj drugarici iz klase. Ta devojka je užasno uplašena i ne sme ništa da kaže i izjavi. Ja nisam usamljena, ima mnogo devojaka, čak 11 generacija kojima je on predavao.

Roditeljima, kako kaže, nije sve ispričala, majka je upućena u sve, otac ne. Pričala je i prijateljima, oni su uz nju, ali, kako kaže, ima i onih koji osuđuju, uvek ima onih koji su i na drugoj strani.

- Ja sam se obratila fakultetu 23. oktobra i fakultet nije reagovao na vreme, pa sam ja posle tri dana lično pozvala šefa katedre jer sam prijavu imenovala i na njih. Oni uopšte nisu dobili moju prijavu. Postupak je bio pokrenut tek tada. Zakazala sam sastanak sa dekanom. Mesec dana tek nakon te prijave zakazana je etička komisija, čekamo taj ponedeljak sada - ispričala je studentkinja.

Ona sve vreme ide na predavanja, dok je profesor na odmoru.

- Ja sam uplašena, jer sam jedina ja progovorila, toliko devojaka stoji iza mene i ćute o tome. Rekli su mi da je jedna mogućnost čak da on bude samo opomenut i vraćen na nastavu, što je mene zaista zabrinulo - objasnila je ona.

Profesor Đurović je odbio da dođe u emisiju i sve je prepustio advokatu.

Advokat se oglasio i pročitan je u emisiji. On smatra da se vrši hajka na profesora i da se njegov klijent neosnovano napada.

- Predala sam policiji krivičnu prijavu i moj telefon. Policija ima uvid u sve poruke koje je on meni slao. Profesor ne može da dokaže da ih nije poslao - zaključila je studentkinja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading