Na slobodi posle tri godine? Prvi srpski svedok-saradnik konačno izlazi iz zatvora

Autor:

Hronika

07.11.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi srpski svedok-saradnik uskoro bi mogao da se nađe na slobodi posle tri godine provedene u zatvoru.

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ
Zatvor u Sremskoj Mitrovici gde je Čume zatvoren

Ljubiša Buha zvani Čume je trenutno na izdržavanju robije u KPZ Sremska Mitrovica zbog vređanja zamenika tužioca Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, a kako je odslužio dve trećine kazne, on je iskoristio zakonsko pravo i zatražio uslovni otpust.

Iza rešetaka

- Sednica veća na kojoj će se odlučivati o Čumetovoj sudbini zakazana je za 22. novembar. Tada bi trebalo da bude doneta odluka o tome da li će najpoznatiji svedok-saradnik konačno napustiti zatvorske zidine - priča izvor Srpskog telegrafa.

32 meseca Buha robija za tri krivična dela

Buha je iza rešetaka od novembra 2015. Najpre je robijao zbog porodičnog nasilja i napada na policajce iz obezbeđenja.

Sve robije

  • 16. novembar 2014. - 3. april 2015. Čume bio u kućnom pritvoru
  • 11. novembar 2015. Uhapšen, pa osuđen i sproveden u Padinsku skelu
Čume bio i u Padinskoj skeli
  • 15. novembar 2017. Pravosnažno osuđen na dve godine i osam meseci zbog ugrožavanja sigurnosti policajca, ometanja istrage i uticaja na svedoke
  • 24. januar Pravosnažno osuđen na 16 meseci zatvora zbog vređanja tužioca

- On je tad osuđen na godinu dana, ali posle odležane kazne nije izašao na slobodu. Naime, tadašnja supruga Ivana Tulović, od koje se nedavno razveo, prijavila ga je za pretnje, ali i da joj je poklonio ukradeni ferari, za koji je falsifikovao dokumentaciju. Pala je još jedna presuda od dve godine i osam meseci, ali ni tu nije bio kraj jer je potom osuđen i za vređanje tužioca - kaže naš sagovornik.

Čume je uhapšen u novembru 2015, otkad su protiv njega donete čak tri presude

Odbijen predlog

Prema njegovim rečima, Čume bi na slobodu trebalo da izađe u leto 2019, ali kako je izdržao dve trećine kazne, on bi mogao da bude ranije pušten ili da eventualno kaznu dosluži kod kuće.

- Buhini advokati su i ranije podnosili zahtev za uslovni otpust, ali je sud odbijao njihov predlog jer Čume nije dobio pozitivno mišljenje zatvora u kojem robija. Naime, protiv njega je početkom maja pokrenut disciplinski postupak zbog tuče s drugim osuđenikom - kaže naš sagovornik.

*Tukao se zbog partije šaha

Ljubiša Buha je krajem aprila ove godine napravio incident u Okružnom zatvoru u Beogradu kad se potukao s jednim osuđenikom zbog partije šaha. Oni su se najpre posvađali zbog ishoda partije, a Čume je potom skočio na kolegu i počeo da ga udara. Obojica su zadobila modrice, a zbog tuče su i kažnjena.

RepublikaFoto: facebook.com/Legende devedesetih

*Problemi sa srcem

Buha je u poslednjih godinu dana imao ozbiljnih problema sa zdravljem, a u januaru 2018. bio je zbrinut i na VMA zbog problema sa srcem. Posle ukazane medicinske pomoći ponovo je vraćen u zatvor, ali ga lekari redovno obilaze i pregledaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading