PROKLETSTVO SOCIJALISTA: Čak 11 funkcionera gledalo smrti u oči

Autor: MILOŠ. Ž. LAZIĆ

Hronika

05.11.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saobraćajna nesreća u kojoj je teško povređen istaknuti član Socijalističke partije Srbije potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević (41) samo je poslednji u nizu incidenata koji su pogodili članove ove stranke. Skoro da nema godine u kojoj neko od funkcionera SPS nije bio oči u oči sa smrću, a dešavalo im se svašta. Čak sedmoro njih imalo je udes, od kojih je jedan bio i koban, a pratile su ih i razne bizarne nezgode, pa čak i ubistva i samoubistva.

RepublikaFoto: patak.co.rs/Tanjug
Đorđe Milićević

Milićević je povređen kada je službeni automobil škoda oktavija, kojom se u petak vraćao kući u Valjevo iz Beograda, sleteo sa puta. Pretpostavlja se da je vozač službenog automobila na trenutak zaspao za volanom, nakon čega su skrenuli s puta i udarili u betonski ispust. Lider socijalista Ivica Dačić kaže da je za 28 godina, koliko postoji njegova partija, bilo svakakvih nezgoda.

RepublikaFoto: printskrin/RTS
Nesreža poslanika SPS, Đorđa Milićevića

- Imali smo pehove, teške nesreće... Neverovatno je kroz šta smo prošli i šta smo sve preživeli. Ne znam da li je to neko iskušenje ili šta li je. Bilo je dosta tih nesreća. Naši funkcioneru su stalno na putu, obilaze odbore, razgovaraju sa građanima... Nije to lako, stalno u kolima, avionima, svašta može da se desi - navodi Dačić.

On podseća da je pre nekoliko meseci i ministarka Slavica Đukić Dejanović, takođe iz redova SPS, doživela saobraćajnu nesreću.

- Na svu sreću, izvukla se, oporavila se i vratila u Vladu. I Đorđe će se oporaviti, jak je on i borac je, pobediće i ovog puta - ističe Dačić.

Đorđe se oporavlja, ne priča, ali je svestan

Odmah po povratku iz Komovelta, gde je boravio kao šef diplomatije, Dačić je juče otišao u Klinički centar u posetu povređenom Milićeviću.

Dačić: Neverovatno je kroz šta smo prošli i šta smo sve preživeli. Ne znam da li je to neko iskušenje

- Đorđe je prebačen iz Urgentnog centra valjevske bolnice u Klinički centar Srbije. Bolje je. Ne može da priča jer je na intenzivnoj nezi, ali je svestan. To je sada najvažnije, kao i činjenica da se polako oporavlja - istakao je Dačić u izjavi za Srpski telegraf.

Kako je rekao, uz Milićevića, koji je i potpredsednik Skupštine Srbije, neprestano su njegova supruga i brat. Pored Dačića, Milićevića su u bolnici posetili i ministar Aleksandar Antić i Žarko Obradović.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dačiću otkazali avioni

Maleri nisu zaobišli ni samog Ivicu Dačića, koji je često imao pehove sa državnim avionom. Tokom 2012, dok je bio premijer, čak dva incidenata su zabeležena. Prvi u avgustu, na putu za London, kada je falkon poleteo iz Beograda, ali je zbog kvara odmah morao da se vrati u srpsku prestonicu. Nekoliko meseci kasnije, u decembru, kada je Dačić putovao na Kipar, prilikom paljenja motora otkriven je kvar na takozvanom stendbaj horizontu, te je kasnio. Taj avion je kasnije povučen, a vatreno krštenje u remontovanoj letelici avgusta ove godine trebalo je da ima upravo Dačić. Međutim, veče pred put su mu javili da je avion ponovo stavljen van upotrebe!

Kamion naleteo na Đukić Dejanovićevu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović doživela je tešku saobraćajnu nesreću 2. marta 2017. godine u Grdeličkoj klisuri prilikom povratka sa predizbornog mitinga Aleksandra Vučića u Vranju. Do udesa je došlo kod Predejana u 19.45, u trenutku kada je na automobil audi 6, u kome se ministarka nalazila, naleteo kamion koji je dolazio iz suprotnog smera. Njoj je u nesreći polomljeno rame, operisana je nekoliko puta i uspešno se oporavila.

Likvidacija na sajmu

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine i član Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS Boško Perošević ubijen je 13. maja 2000. godine ispred Novosadskog sajma. U njega je pucao Milivoje Gutović (50) iz mesta Ratkovo, odakle je bio i pokojni Perošević. Perošević je otvorio Međunarodni poljoprivredni sajam, a tu je bio i ubica koji mu je ispalio hitac u glavu. Perošević je prebačen u bolnicu gde mu je rađena reanimacija, ali je on preminuo. Ubica je pokušao da pobegne s lica mesta, ali su ga radnici obezbeđenja stigli i savladali. Kasnije je ustanovljeno da je Gutović neuračunljiv, da je u pitanju psihički bolesnik.

Na meti NATO bombe

Istaknuti član SPS Dušan Matković, jedno vreme i ministar industrije, postavljen je za direktora smederevske železare, koja se tada zvala "Sartid 1913". Bio je član Odbora za razvoj Srbije, a tokom NATO agresije 1999. godine zajedno sa stranačkom koleginicom Goricom Gajević obilazio je industrijske objekte u Nišu kada se njihova kolona našla na meti avijacije Alijanse. U napadu je Matković teško povređen, jedva je preživeo, a povrede su bile takve prirode da se povukao iz javnosti i politike.

Samoubistvo pred Skupštinom

Bivši ministar policije Vlajko Stojiljković pucao je sebi u glavu na stepenicama Skupštine Srbije, tadašnje Savezne skupštine 11. aprila 2002. On je još davao znake života kada je prebačen u bolnicu, ali je podlegao povredama nakon dva dana. Bivši ministar policije je navodno nedeljama pre kobnog čina najavljivao da će počiniti samoubistvo. Da tragedija bude veća, samoubistvo su izvršili i Stojiljkovićeva prva supruga i sin. Jelisaveta Stojiljković se obesila u svojoj kući u Požarevcu pre više od tri decenije, a sin Vladimir je 2004. u svom stanu pucao sebi u glavu.

RepublikaFoto: Tanjug

Mrkonjić više puta imao udese

Jedno od najprepoznatljivijih lica Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić doživeo je saobraćajnu nezgodu 7. decembra 2015. u centru Beograda. Počasni predsednik ove stranke i bivši ministar infrastrukture bio je vozilu koje je prošlo kroz crveno svetlo na uglu Ulice kneza Miloša i Višegradske. U udesu koji je usledio, pukom srećom, niko nije povređen, ali je Mrkonjić u bolnici zaglavio 12. avgusta 2007, kada je mercedesom udario u jugo na magistralnom putu Nova Varoš - Kokin Brod. Tom prilikom povređene su četiri osobe, među kojima i Mrkonjić. Ipak, na svu sreću, veća tragedija je izbegnuta.

RepublikaFoto: Tanjug

Umalo ga ubila ledenica

Bizarna nesreća umalo nije došla glave Aleksandru Antiću, visokom funkcioneru SPS i tadašnjem ministru za energetiku i to dok je davao izjavu za televizijske ekipe 7. decembra 2014. On je bio na terenu sa ekipama "Elektrodistribucije" koje su popravljale dalekovode. Dok je davao izjavu, masivna ledenica mu je pala pravo na glavu. Srećom, ministar je imao šlem, koji mu je, doslovce, spasao glavu. Antić je svega mesec dana ranije takođe imao puno sreće. Ministrov službeni audi je posle preticanja sleteo s puta i oko 100 metara klizao pored njega pre no što se zaustavio. Automobil je bio uništen, ali je Antić prošao bez ogrebotine.

Poginule u udesu

Dugogodišnja direktorka nekadašnje Beobanke, ekonomski stručnjak i "Slobina bankarka" Borka Vučić (83) poginula je u saobraćajnoj nesreći prvog avgusta 2009. I ovog puta je automobil škoda oktavija u kom se nalazilo četvoro ljudi sleteo s puta. Osim Borke Vučić, poginula je i Mirjana Blagojević (64). Bila je vršiteljka dužnosti predsednice Skupštine Srbije tokom konsultacija, a izabrana je sa liste Socijalističke partije Srbije. Nesreća se dogodila na auto-putu Beograd-Niš u blizini Lapova.

Prevrnuo se na putu

Član predsedništva SPS Zoran Antić nalazio se u automobilu koji se prevrnuo 1. februara ove godine. I ova nesreća se dogodila na auto-putu Beograd-Niš, a Antić, inače bivši gradonačelnik Vranja, bio je sam u automobilu u trenutku nesreće, kada je udario u kamion. On je prebačen u kragujevački urgentni centar, a u nesreći nije dobio opasne povrede. Antić je, inače, jedno vreme bio i savetnik lidera SPS Ivice Dačića.

Nezgoda na Božić

Nakon povređivanja Milićevića među prvima koji je dojurio u bolnicu bio je njegov stranački kolega, poslanik SPS Dejan Radenković, koji je i sam preživeo tešku saobraćajnu nesreću za na Božić 2007. Njegov auto tada je proklizao i došlo je do prevrtanja na krov. Srećom, ostao je nepovređen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading