JOŠ SAMO DA GA UHVATE: Goran Davidović Firer osuđen na godinu dana robije!

Autor: Tanjug

Hronika

30.10.2018

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa zabranjenog "Nacinalnog stroja" Goran Davidović osuđen je pred Višim sudom u Novom Sadu na godinu dana zatvora znog izazivanja verske mržnje i netrpeljivosti a povodom napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 2007. godine u tom gradu.

RepublikaFoto: youtube.com/NSF Srbija
Goran Davidović Firer

Drugi optuženi u ovom postupku, Nedeljko Pešić, osuđen je zbog istog krivičnog dela na godinu dana i dva meseca zatvora, saopšteno je iz novosadakog Višeg suda.

Davidović je osuđen u odsustvu, jer je godinama nedostupan pravosudnim organima. 

Sud je zaključio da su krivi što su 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu na uglu ulice Beogradski Kej i Dunavske, u toku održavanja skupa antifašističke organizacije Novog Sada i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, pod nazivom "Stop fašizmu!", izazivali nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Republici Srbiji i AP Vojvodini.

Oni su, kako navodi sud, nacistički salutirali podižući desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učesnika antifašističkog skupa na koji način su isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob, uzvikujući "Srbija Srbima!", "Ubij pe*era!". 

Nakon toga je Davidović, pokazujući rukom da krenu, pozvao lica okupljena u dvorištu Doma vojske, da krenu ka ogradi, usled čega je došlo do nereda i nasilja tako što su se učesnici javnog skupa, s jedne strane, i lica okupljena u Domu vojske, sa druge strane, prvo verbalno sukobili vređajući jedni druge, a potom su se i fizički sukobili.

Tom prilikom neka lica su povređena zadobijanjem lakih telesnih povreda u vidu rasekotina u predelu glave. 

U pitanju je prvostepena presuda, na koju postoji pravo žalbe o kojoj će odlučivati Apelacioni sud u Novom Sadu.

U ovom slučaju Optužnica je podignuta u decembru 2008. godine.

Neki od optuženih su sklopili ranije sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela na osnovu kojih su osuđeni, dok su drugi osuđeni u prekršajnom postupku. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading