Evo kako su lekari Urgentnog spasli mladića kojem je PROBODENO SRCE!

Autor: rts.rs

Hronika

02.10.2018

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tridesetogodišnji mladić dovezen je juče kolima Hitne pomoći u Urgentni centar u teškom stanju sa jednom ubodnom ranom, i to direktno u srce.

RepublikaFoto: pixabay.com

Mladić koji je imao povrede pet organa zbog ubodne rane na srcu oporavlja se posle gotovo neverovatnog poduhvata lekara, koji su brzom intervencijom uspeli da mu spasu život.

- Pacijent je dobro, ali lekari će imati još dosta posla jer je reč o neuobičajenim i veoma teškim povredama - kaže za RTS dr Dušan Jovanović, zamenik direktora Urgentnog centra. Rana na srcu bila je duga šest do sedam centimetara.

Jednim ubodom, mladić je zadobio povrede pet organa - slezine, želuca, jetre, dijafragme i na kraju srca. Rez je bio mali, a povrede ogromne.

Zamenik direktora Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije dr Dušan Jovanović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da se on prvi put u karijeri susreo sa takvim slučajem. Kolege - pet do deset puta.

Pacijent je imao malu ubodnu ranu na grudnom košu, ali je njegovo opšte stanje bilo nesrazmerno loše. Mladić je umirao.

Dr Jovanović ističe da su odmah pozvali kardiohirurga i da je u roku od dvadeset minuta počela operacija. Operaciju na srcu izveo je načelnik Intenzivne nege kardiohirurgije Dragan Cvetković.

- Srce je bilo u svojoj ovojnici potpuno u krvi i krvnom koagulumu, što ga je ustvari i spaslo da ne dođe do iskrvarenja. Povreda na srcu je bila posekotina u dužini od šest do sedam santimetara, od toga je jedan i po santimetar bila povreda gde je srce bilo otvoreno i bila je presečena jedna arterija koja ishranjuje srčani zid - objašnjava dr Jovanović

Nakon što je sanirana povreda na srcu, hirurzi su zbrinuli i ostale organe.

Situacija, kaže, jeste bila dramatična ali ukazuje da to i jesu stvari zbog kojih postoji Urgentni centar.

Još jednom ukazuje da veliki problem za sve zaposlene u toj ustanovi predstavlja to što dolazi mnogo pacijenat koji nisu za Uregentni centar.

- Urgentni centar nije za one kojima se vrti u glavi ili imaju blago povišen pritisak, oni treba da se jave svom domu zdravlja ili kliničko-bolničkom centru - napominje dr Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading