CELU NOĆ PELJEŠE NAMUČENE RATARE: Lopovi na njivama kradu lubenice, kukuruz, paprike...

Autor: rts.rs

Hronika

29.09.2018

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovih dana puno je posla oko berbe u povrtnjacima, voćnjacima i na njivama. Rod je dobar, a poljoprivrednici se bore za što bolju prodaju proizvoda. Ipak posete lopova u tu računicu nikako se ne uklapaju.

RepublikaFoto: Tanjug

Paprike za ajvar na čačanskoj pijaci prodaju se za sto pedeset dinara po kilogramu. Možda je i to jedan od razloga što čačanske povrtare ovih dana posećuju lopovi.

Krađa ima najviše noću i to više u zasadima koji su uz Moravu, daleko od kuća. Trag nasumične berbe vidljiv je u ovom zasadu paprike.

Kradu se i lubenice i drugo povrće. Meštani sela Trnave nisu želeli pred kamere i o krađama nerado govore a retko i prijavljuju štete.

U mačvanskom kraju berba kukuruza je u punom jeku. Pored niske otkupne cene ratare brinu i lopovi.

- Ove godine smo imali oko desetak hektara. Skinuli smo oko tri hektara i jedan hektar smo skinuli prinudno zbog učestalih krađa na njivama - kaže Milorad Gajić, ratar iz Jevremovca.

- Krađa uvek ima. Pošto mi ne stignemo da iznesemo sve što se nabere tokom dana i kad ostane noću, lopovi ne miruju, rade celu noć - kaže Milisav Anđelić, voćar iz Bele Crkve.

O bezbednosti useva u Banatu brine poljočuvarska služba. Retke su krađe povrća, ali lopovi ipak ne miruju.

- Ima jedan veći problem, kradljivci u Lukinom selu Mužlji gde su poznati povrtari širom države, kradu zalivne sisteme, pumpe, creva. I prošle godine su tu bile štete milionske. Međutim, na njihovu nesreću a na našu sreću i na sreću onih vrednih domaćina mi smo to otkril - kaže Branislav Lazić, načelnik poljočuvarske službe u Zrenjaninu.

Prema njegovim rečima, policija i dalje tužilaštvo rade svoj posao.

Zbog lopova u bačkom selu Čurug otišli su i korak dalje. Opština Žabalj u dogovoru sa poljoprivrednicima, angažovala je profesionalno obezbeđenje da čuva atare na toj teritoriji a usevi su zaštićeni i danonoćnim video-nadzorom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading