SRPSKI HAKER OJADIO FIFA ZA 324.000 DOLARA: Programera uhapsio FBI na aerodromu u San Francisku!

Autor: Republika

Hronika

14.08.2018

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Martin Marsić (25), Srbin koji živi u Italiji, upao na server čuvene igrice FIFA 2018, ukrao sa njega kodove i preprodavao ih hiljadama korisnika. Marsićeva hakerska pljačka bila je toliko spektakularna da je istragu vodio FBI, koji ga je uhapsio dok je pokušavao da pobegne u Srbiju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Srpski haker Martin Marsić (25), koji živi u Trstu, uhapšen je u SAD pošto je ojadio proizvođače čuvene igrice FIFA 2018 za 324.000 dolara! Martin je uspeo da upadne na dobro čuvani server ove igrice i sa njega ukrade 25.000 kodova sa nalozima za igru i virtuelnim novcem, koje je kasnije prodavao hiljadama korisnika.

Njegova hakerska pljačka bila je toliko spektakularna da su istragu vodili najbolji agenti FBI, koji su ga uhvatili na aerodromu u San Francisku dok je pokušavao da pobegne u Srbiju. Predat je sudu u San Francisku pred kojim će odgovarati za kompjutersku prevaru i pljačku, za šta je po američkim zakonima zaprećena kazna od pet godina zatvora i 250.000 dolara.

Vrhunski poduhvat

Kako stoji u optužnici, Marsić je serveru "FIFA 2018" pristupio preko igrice "NBA live 2015" i tako uspeo da "nadmudri" na desetine vrhunskih stručnjaka kompanije "EA", koji čuvaju ovaj sistem.

- Tajna pristupna šifra omogućila je hakeru Martinu Marsiću, koji poseduje srpsko i italijansko državljanstvo, da uspostavi konekciju između igrica NBA Live 15 i FIFA 18 i tako zaobiđe sve mere zaštite. Taj upad je izvršen 25. marta ove godine i tom prilikom je ukradeno 25.000 kodova za naloge za igricu i imaginarni novac koji se u njoj koristi, što autor igrice, kompanija "EA", inače prodaje svojim igračima. 

Haker je onda na "dark vebu" (ilegalnom internetu) prodavao te naloge i virtuelni novac po jeftinijim cenama i tako oštetio vlasnike FIFA 2018 za čak 324.000 dolara. Opsežnom istragom, pomoću IP adresa i društvenih mreža, FBI je locirao Marsića i uhapsio ga na aerodromu dok je pokušavao da pobegne u Srbiju. 

Haker je predat sudu u San Francisku, gde mu se sudi za neovlašćen pristup zaštićenom računaru radi prevare i prisvajanje protivpravne materijalne koristi, za šta je zaprećena kazna od pet godina zatvora i 250.000 dolara - stoji, između ostalog, u izveštaju FBI i optužnici koju je objavilo tužilaštvo, saznaje Informer.rs.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading