ISPOVEST SRBINA PREBIJENOG U SPLITU: Psovali su mi majku četničku

Autor: informer.rs, Republika

Hronika

30.07.2018

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Subotičanin Aleksandar Gundelj (27) umalo je linčovan u petak po podne na plaži Bačvice u Splitu samo zato što je na telu imao istetoviran ćirilični natpis. Ovog mladića, čiju su porodicu Hrvati proterali iz Knina u akciji "Oluja" kada je imao samo četiri godine, presrelo je desetak momaka i zverski ga pretuklo pesnicama i palicama, psujući mu majku četničku.

RepublikaFoto: facebook.com/Đakomo Beluči
Žrtva ustaškog terora: Aleksandar Gundelj

Kada se Aleksandar požalio policiji da je pretučen bez ikakvog razloga, rečeno mu je da bi mu bilo najpametnije da što pre napusti Hrvatsku.

U razgovoru za Informer Aleksandar otkriva da je u trenutku napada bio na plaži Bačvice u društvu devojke, njene sestre i dečka i da ni sanjao nije da će tako nešto doživeti na letovanju.

- Zaista sam šokiran, hvala Bogu da smo svi izvukli živu glavu! Nisam kukavica, ali ono što mi se desilo bilo je strašno! Bili smo na plaži i ja sam otišao u vodu. Kada sam se vratio na peškir, video sam da je moje društvo opkolila grupa besnih momaka sa palicama u rukama. Navodno ih je iziritirala moja tetovaža na kojoj je ćiriličnim slovima ispisan govor cara Lazara - kaže on i dodaje:

- Povikali su mi: "Ovde ste došli da provocirate", i krenuli su prema meni. Počeo sam da bežim i utrčao u prvi kafić, gde sam zatražio pomoć. Međutim, tada sam doživeo još veći šok, kad su mi vlasnik i osoblje kafića naredili da napustim lokal da me oni ne bi dokrajčili. Nisam imao kuda. Osećao sam se besno, uplašeno, bespomoćno. Izašao sam iz kafića, ali me je grupa momaka sa plaže sačekala i napala - priča Aleksandar. 

On je potom opisao kako je izgledao brutalni napad.

- Krenuli su da me šutiraju, čupaju, udaraju palicama... Psovali su me i vikali: " Je*em ti majku četničku." Samo sam gledao kako da se izvučem iz tog pakla. Napravila se gužva, sve vreme sam se branio i nekako, ni sam ne znam kako, otrgao sam se i uleteo nekim ljudima u kuću. Oni su me spasli, zvali su policiju, a ubrzo je stiglo i moje društvo. Sedeli smo kod njih dok nije došla policija. Iako je moja devojka njih zvala još dok smo bili na plaži, stigli su sa velikim zakašnjenjem i uzeli nam izjave. I to je bilo sve, još su me "dobronamerno" posavetovali da što pre odem iz Splita zbog sebe i ljudi sa kojima sam na moru.

Da je ovaj incident još jedan pokazatelj mržnje prema svemu što je srpsko i dokaz da su Hrvati društvo duboko zarobljeno u prošlosti, naglašava i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

- Čuo sam za taj incident i nažalost nisam iznenađen. To je lice hrvatskog društva i njihovog odnosa prema građanima Srbije. Oni su ovim napadom potvrdili da ne vole Srbe, našu kulturu, spomenike, da ne vole ćirilicu. Pa zamislite tu slobodu da nekog pretučete samo zato što dolazi iz Srbije i ima tetovažu ispisanu na ćirilici. To je bruka i sramota. A još je skandaloznije to što hrvatska policija ništa drastično ne preduzima po tom pitanju, već, umesto da identifikuje počinioce, žrtvama savetuje da se vrate u svoju državu - naglašava Linta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading