KRVAVI OBRAČUNI CRNOGORSKE MAFIJE U SRBIJI: Evo kako bi mogao da se završi svirepi rat zaraćenih bandi

Autor: mediji, Republika

Hronika

09.07.2018

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci za kriminalistiku saglasni u oceni da se rat crnogorskih klanova preselio u Srbiju, a pojedini među njima ističu da je moguća pojava novog bosa koji će okončati sukob među zaraćenim bandama.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže da je crnogorska mafija predstavljala jedan od prvih oblika organizovanog kriminala na području bivše Jugoslavije, pa njihova snaga danas ne bi trebalo da čudi

Povezani sa policajcima, političarima

- Oni su tokom godina izgradili ne samo personalnu jačinu već i vojnike, stalne članove i organizacionu strukturu. Oni su pravi primer mafije povezane sa tajnim policijama, bivšim funkcionerima policije, raznim političarima, i možemo reći da su jedna od najjačih mafija posle italijanske u Evropi - objašnjava Spasić.

Kako ističe, sukobi škaljarskog i kavačkog klana preneli na Srbiju jer je Crna Gora mala zemlja, ali da ih ima i širom Balkana, u Nemačkoj, Španiji i JAR.

- Srbija je bila sigurna kuća za crnogorske kriminalce, pa su oni kad izvrše zločin dole, bežali u Beograd. Izgleda da se sigurna kuća prepunila. Kod nas ima sigurno i obračuna barskog i budvanskog klana, koji koriste sukob koji je nastao među "škaljarima" i "kavačima", i u Srbiji se biju svi protiv svih. Bog ne može da predvidi do kada će ovo trajati, ali je pitanje koliko će sukobi biti intenzivni - dodao je Spasić.

On smatra da je Srbija preduzela ozbiljne korake u povećanju bezbednosti i uspostavila saradnju sa crnogorskom policijom, ali da je rat nepredvidiv.

- Sačinjavanje bezbednosnih spiskova, preduzimanje operativnih mera, praćenje aktivnosti u Beogradu, naravno, nisu dovoljni. Država ne može predvideti obračune, ali može sanirati štetu hapšenjem kriminalaca, proterivanjem, podizanjem nivoa bezbednosti u gradu racijama i maksimalnim kontrolama - rekao nam je nekadašnji pripadnik DB.

Kriminolog Zlatko Nikolić, međutim, smatra da je moguće da će se rat klanova okončati pojavom neke treće sile.

- Moguć je scenario da se pojavi neko treći, ko sada nije ni na vidiku, neki moćniji bos od njih, koji će ih lukavstvom, ali milom i silom, pripojiti sebi. On će iskoristiti njihove sposobnosti za transport kokaina i ujediniti ih - objasnio je Nikolić.

Proliveno mnogo krvi

On dodaje da je crngorska mafija jaka jer imaju mnogo novca zbog svoje uspešnosti u švercu kokaina, za koji su, kako on kaže, specijalisti.

- Oni su pomorci, a kokain se uglavnom brodovima dovozi iz Južne Amerike u Evropu. Velika je zarada, pa se zato i prolilo mnogo krvi zbog ukradenog tovara u Valensiji. Deluje bizarno da je mali grad kao što je Kotor izrodio dve tako krvoločne grupe, koje su zbog malog prostora prešle i u Beograd - kaže Nikolić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading