ADVOKATI POKRENULI INICIJATIVU: Novinare koji osude osumnjičenog pre suda u ZATVOR NA TRI GODINE!

Autor: Tanjug

Hronika

05.07.2018

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Advokatska komora Beograda (AKB) podnela je Ministarstvu pravde inicijativu za propisivanje novog krivičnog dela "kršenje pretpostavke nevinosti" u cilju zaštite prava okrivljenih u krivičnom postupku.

Advokati bi da smeste grešne novinare u zatvor

Za to krivično delo, AKB predlaže da se zakonom zapreti kazna zatvora do tri godine i novčana kazna.

Prema predlogu advokata taj član zakona bi glasio: "Službeno lice u državnom organu ili organizaciji koje obavlja posao od javnog značaja, koje svojom javnom izjavom povredi nečije pravo na pretpostavku nevinosti kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom". 

"Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se novinar i odgovorni urednik stredstva javnog obaveštavanja koje objavi izjavu ili vest kojom se povređuje nečije pravo na pretpostavku nevinosti". 

- Inicijativom AKB traži dopunu Krivičnog zakonika Srbije, jer smatra da je kršenje pretpostavke nevinosti poslednjih godina u Srbiji poprimilo zabrinjavajuće razmere - rekao je Tanjugu predsednik AKB Jugoslav Tintor.

Prema njegovim rečima, pretpostavku nevinosti krše i državni organi i novinari, a sredstva javnog obaveštavanja.

Ne postoji kazna

On je podsetio da je zakonom propisana dužnost poštovanja pretpostavke nevinosti, ali nigde nije propisana sankcija za nepoštovanje te dužnosti.

AKB je uverena da tek kada bude propisana sankcija za kršenje pretpostavke nevinosti, oni koji to čine shvatiti da ne mogu da krše prava okrivljenog u krivičnom postupku i pravo na pravično suđenje koje je zagarantovano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

RepublikaFoto: pixabay.com

Takođe, kako je naveo Tintor, Evropska konvencija to pravo tretira kao prioritetno u odnosu na slobodu javnog izražavanja, kao i na pravo javnosti da bude informisana. 

AKB je u inicijativi ukazala da je pretpostavka nevinosti jedno od osnovnih ljudskih prava proklamovano Deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenim nacija, Evropskom konvencijom, Ustavom Srbije i Zakonom o krivičnom postupku.

U skladu s tim dokumentima svako ko je optužen za krivično delo ima pravo da se smatra nevinim dok se njegova krivica ne dokaže pravosnažnom odlukom suda.

Krivi i novinari i policija

Prema stavu AKB, pretpostavku nevinosti najčešće krše štampani mediji koji, na primer, osumnjičenog za krivično delo ubistvo, odmah nazivaju "ubica", uz objavljivanje njegovog imena i prezimena sa detaljima krivičnog dela i na taj način preko novina praktično "presuđuju slučaj".

Pretpostavku nevinosti krši i policija televizijskim snimanjem nečijeg hapšenja, kao u slučaju privođenja osumnjičenih iz slučaja "fudbalska mafija" 2008. ali i funkcioneri u svojim javnim istupima, navodi AKB u inicijativi.

Za advokaturu je takođe sporno što policija, tužilaštvo i predstavnici vlasti poruke javnosti šalju kroz sistem "curenja informacija", dok se mediji pozivaju na neimenovane izvore, a što je, kako se podseća u inicijativi, problem na koji je ukazano i u izveštaju Evropske unije o napretku Srbije iz 2016. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
ma

05.07.2018 17:17

Neka pokrenu inicijativu da kad je advokat dosao do saznanja da je okrivljeni kriv ne sme da ga brani vec mora okrivljeni da se osudi.