DEČAK SILOVAN, A NIKO KRIV?!

Autor: T. MILOVANOVIĆ - B. KNEŽEVIĆ

Hronika

08.06.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za silovanje šestogodišnjeg dečaka na Novom Beogradu niko neće odgovarati! Maloletnik (12), koji ga je seksualno zlostavljao, nije krivično odgovoran i neće snositi posledice, a krivicu ne mogu snositi ni njegovi roditelji. Zatvor trenutno preti samo ocu žrtve Zoranu G., koji je pucao u noge Staniši i Katarini J., roditeljima siledžije.

RepublikaFoto: facebook.com
Da li su i roditelji odgovorni? Saša i Katarina J. sa sinom

Traume

- Ne postoji prijava za silovanje! Ono što je čudno jeste što se silovanje dečaka ne spominje čak ni kao motiv postupanja Zorana G. Ja sam odneo svu neophodnu medicinsku dokumentaciju i nalaze u kojima se vidi da šestogodišnjak ima povrede anusa, kao i da je pretrpeo traumu - kaže za Srpski telegraf Momčilo Minić, advokat osumnjičenog za ranjavanje bračnog para.

Dok maloletnog siledžiju štiti zakon, krivicu ne mogu snositi ni njegovi roditelji. Oni bi eventualno mogli da odgovaraju za zanemarivanje deteta, za šta je zaprećena kazna do tri godine zatvora, ali po svemu sudeći, teško da će do utvrđivanja njihove odgovornosti doći.

Roditelji mogu da odgovaraju za zanemarivanje deteta, za šta je zaprećena kazna do tri godine zatvora

- Iako je dete silovalo dete, Centar za socijalni rad se ni posle pet dana nije uključilo u slučaj! Jednostavno, kao da sudbina tog deteta-nasilnika i deteta koje je žrtva nikog u državi ne interesuje - kaže sagovornik našeg lista.

RepublikaFoto: facebook.com
Dete silovatelj

Novinari Srpskog telegrafa su juče kontaktirali sa Gradskim centrom za socijalni rad u Beogradu, koji nam je saopštio da se porodica maloletnika koji je napastvovao drugog dečaka ne nalazi na njihovoj evidenciji ni po kom osnovu, a osim nabrajanja mera koje bi mogli da preduzmu protiv roditelja, ostali smo uskraćeni odgovora da li su neke od tih mera i preduzete!

- Uloga organa starateljstva je da proceni da li su roditelji deteta, bilo žrtve, bilo onog ko vrši nasilje, u stanju da na adekvatan način zadovolje potrebe deteta. Centri za socijalni rad mogu da preduzmu niz mera iz svoje nadležnosti ukoliko procene da postoje propusti u vršenju roditeljske dužnosti, čija posledica, između ostalog, može biti i maloletnička delinkvencija i nasilničko ponašanje, i da pokrenu odgovarajući postupak ili postupke pred sudom - navodi se u njihovom odgovoru.

Propusti roditelja

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je "evidentan propusti u vaspitanju" dečaka koji je silovao drugo dete.

- Pretpostavljam da je dete bilo problematično, što su sami roditelji rekli, pa im je verovatno dojadilo kukanje i žaljenje roditelja na njihovo dete, pa su oguglali na sve to. Evidentni su propusti roditelja u vaspitanju ovog deteta i trebalo bi da budu kažnjeni za to - kaže Nikolić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading