UMRO JEDAN OD NAJUGLEDNIJIH IGUMANA U SPC

Autor: novosti.rs

Hronika

08.04.2018

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Manastiru Lelić, u istomenom selu kod Valjeva, u kom su moštu vladike Nikolaja Velimirovića, koje je njegovo rodno selo, danas po podne, upokojio se arhimandrit Avakum (Đukanović), u 86-oj godini života, jedan od najuglednijih igumana Srpske pravoslavne crkve.

RepublikaFoto: youtube.com/Duhovnici
Iguman Avakum

U Manastir Pustinja, kod Valjeva, došao je 1960. Godine, da bi, godinu dana kasnije, sa arhimandritom Antonijem Đurđevićem otišao u Manastir Tronošu, kod Loznice, zadužbinu Nemanjića iz srednjeg veka, koju su podigli, praktično, iz pepela.U toj bogomolji je službovao sve do 2001. godine, kada ga je, "po potrebi službe" tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije premestio u Lelić za igumana te bogomolje na čijem je čelu bio do danas, vredno je gradeći, sa bratstvom i verujućim ljudima tog dela Srbije.

- Velika je žalost i tuga nastala kada je naš arhimandit Avakum otišao iz Tronoše, jer ga je narod Jadra bukvalno obožavao i kao ličnost i kao duhovnika- kaže Milorad Čotrić, vernik iz sela Tršića, jedan od "armije" njegovih višedecenijskih poštovalaca. Imao je osećaj za svakog vernika, za svaku njegovu muku, problem i nevolju, a, isto tako, radovao se svakom našem uspehu.

Arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik Manastora Tavna, kod Bijeljine, kaže da je reč o "mučeniku, dobroj duši i monahu starog kova, koji je ostavio iza sebe sjajan pečeta delanja i na "njivi Gospodnjoj" i među ljudima".

- Sama je bila volja Božja da dođe u Lelić, kao veliki poštovalacv vladike Nikolaja - kaže protođakon dr Ljubomir Ranković.

- Sa njim na čelu, i monaštvom koje ga je verno i marljivo pratilo, doprineo je vaksrsu ove bogomolje u tom "Božjem selu". Eto, Božja volja je i bila da se upokoji na Vaskrs, mirno, onako kako je živeo i delao nošen samo pozitivni delima i mislima.

U Lelić je, odmah, stigao protođakon Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske uprave SPC, još jedan istinski poštovalac njegovog dela, koji kaže da će "Avakum ostati u trajnjem sećanju i najlepšim uspomenama, jer je sav svoj život, i svaki atom, posveti svojoj veri, koju je poneo od kuće iz sela Stubo, kod Valjeva, gde je rođen".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading