KRVAVI RAT KOTORSKIH KLANOVA ODNOSI NEVINE ŽRTVE: Evo zbog čega je počela serija brutalnih likvidacija

Autor: slobodnadalmacija.hr, Republika

Hronika

08.04.2018

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Crnoj Gori besni rat mafijaških klanova koji se preselio na gradske trgove i javne parkinge i odnosi žrtve i među nedužnima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pojedini mediji ističu kako je Crna Gora na korak do vanrednog stanja zbog poslednjih brutalnih likvidacija u centru Podgorice, što je nastavak višegodišnjeg sukoba dva zaraćena kotorska klana, škaljarskog i kavačkog.

Ubistvo Miloša Šakovića, bliskog škaljarskom klanu, dogodilo se u nedelju na punom podgoričkom trgu, a tada je stradao i nesrećni gost kafića Radivoje Jovanović (42).

Dan ranije ubijen je Dražen Čađanović, kojeg povezuju s kriminalcima iz barskog klana, i to u eksploziji automobila u podzemnoj garaži u centru Podgorice. Tog dana ostavku su podnela tri visoka službenika crnogorske policije.

Pošiljka od 15 miliona evra

Posle krvavog obračuna mafije u glavnom gradu komšijske države, sazvana je vanredna sednica Veća za nacionalnu bezbednost Crne Gore koje namerava da uspostavi specijalne timove za borbu protiv organizovanog kriminala.

Sukob kotorskih klanova počeo je 2014. godine i vezan je za pošiljku oko 300 kilograma kokaina iz Južne Amerike koja je stigla u špansku Valensiju.

Pošiljka je navodno vredela oko 15 miliona evra. Do tada jedinstveni kotorski klan, poznat po švercu droge, tada se razdelio na škaljarski i kavački klan.

Škaljari su navodno oteli pošiljku, a to im je opet pošlo za rukom i pre dve godine. Tada je krenuo brutalni rat koji se preliva i na region.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Članovi klanova često odlaze u Srbiju, gde pokušavaju da pobegnu osvetničkim pohodima kriminalnih grupa.

Početkom 2015. u Beogradu je pronađeno izrešetano telo Cetinjanina Gorana Radomana koji je navodno ukrao ili izgubio 300 kilograma kokaina i izazvao rat do istrebljenja. Posle toga su se u Srbiju prelila i brojna druga ubijstva, sačekuše i hapšenja.

U novosadskoj sačekuši je 2016. ranjen Slobodan Kašćelan, šef "kavčana", dok je u zasedi blizu centralnog zatvora u Beogradu ubijen Aleksandar Stanković, poznat kao Sale Mutavi. Likvidacija se povezuje s klanom "škaljara".

Poginule 24 osobe

Početkom 2018. godine u beogradskom naselju Vračar ubijen je Davorin Baltić, treći čovek kavačkog klana. Crnogorski mediji pišu kako su tokom četvorogodišnjeg neprestanog rata "škaljara" i "kavčana" poginule 24 osobe.

Posle novih ubistava u Podgorici ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da njegova zemlja neće biti poligon za obračun dva najveće crnogorske klana. Ministar je najavio zabranu ulaska u zemlju onima koji prete da ugroze bezbednost Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading