Odbrana Ratka Mladića uložila žalbu na presudu

Autor: Agencije

Hronika

22.03.2018

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbrana generala Ratka Mladića podnela je danas žalbu na presudu bivšem ratnom komandantu Vojske Republike Srpske što je u skladu sa rokom koji odbrana imala na raspolaganju sa obzirom da je presuda izrečena 22. novembra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

U svom podnesku odbrana traži od Žalbenog veća da ispravi sve pravne i činjenične greške, da poništi ili revidira tačke presude od druge do 11. i da ga oslobodi po svim tačkama.

Odbrana kao alternativu predlaže novo suđenje, kao i umanjenje ranije izrečene kazne. U podnesku se podseća da je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice i osuđen na doživotnu robiju. Odbrana traži i dodatno vreme za analizu presude i neophodna istraživanja.

Odbrana podseća da je neurolog zaključio da je mentalno zdravlje generala Ratka Mladića tokom suđenja i pre izricanja presude bilo loše zbog čega on nije bio mentalno sposoban da učestvuje u sudskom postupku. Advokati naglašavaju da se svi navodi presude mogu osporavati ili preispitati.

- Zbog nekorketnog načina na kojima Sudsko veće vodilo postupak i kršilo proceduru odbrana želi da ospori svaki zahtev Tužilaštva koji je odobren i pored njihovog protivljenja i svaki zahtev odbrane koji je odbačen - navodi se u podnesku.

U podnesku koji su potpisali advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić navodi se da se žalba zasniva na više pitanja uključujući greške Sudskog veća, koje se odnose na proceduru i na tumačenje optužnice.

Odbrana, između ostalog, osporava tvrdnje Sudskog veća da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je u njemu učestvovao Mladić. Takođe, odbrana osporava da je združeni zločinački poduhvat postojao u Sarajevu i u Srebrenici i da je u njemu Mladić učestvovao.

Takođe, odbrana smatra da su tokom postupka Mladiću grubo prekršena prava na fer suđenje.

- Obim i veličina grešaka u presudi su bez presedana - navodi se u žalbi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading