REGISTAR PEDOFILA SVE DEBLJI! 30 MONSTRUMA zlostavljalo decu!

Autor: novosti.rs

Hronika

12.03.2018

05:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet Evrope pozvao Srbiju da strogo kontroliše da seksualni prestupnici nikako ne rade sa mališanima. Neophodna provera da kandidat za posao nije seksualni delinkvent

Foto: Ilustracija

Tridesetak imena onih koji su pravosnažno osuđeni za seksualne delikte nad maloletnicima, kako saznaju "Novosti", nalaze se u Posebnom registru koji vodi država, poznatijem kao "registar pedofila". Evidenciju vodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, a zakon kaže da se podaci vode trajno i ne mogu da se brišu.

Oni nisu dostupni najširoj javnosti i na njih se odnosi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali se mogu dati na zahtev suda, javnog tužioca ili policije ovim organima ako su u vezi sa krivičnim postupkom koji je u toku.

Da bi se osobe koje su osuđene za seksualno zlostavljanje dece držale dalje od mališana, Lanserot komitet Saveta Evrope nedavno je, iznoseći preporuke za 26 država, Srbiji preporučio da uvede obavezni sistem provere prilikom angažovanja osoblja koje je u stalnom kontaktu sa decom.

- Prema Zakonu o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa maloletnicima dužni su da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih ili obavlja poslove sa maloletnim licima, upisano u posebnu evidenciju - kažu u Ministarstvu pravde.

Po istom zakonu, oni koji su osuđeni za ovo delo, posle izdržanog zatvora, moraju obavezno da se javljaju nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Njima je zabranjeno da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletnici, kao što su vrtići, igrališta, škole ili dečje manifestacije.

Imaju obavezu posećivanja profesionalnih savetovališta, dužni su da obaveštavaju policiju i Upravu o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta, kao i o putovanju u inostranstvo. Ove mere sprovode se najduže 20 godina posle izdržane zatvorske kazne.

Ipak, Lanserot komitet zabrinut je jer, kako kažu, u našoj zemlji nema posebnih usluga za osobe, među kojima su i adolescenti, za koje strahuju da bi mogle da počine seksualne prestupe nad decom. Srbija se poziva i da uspostavi specijalne programe u zatvorima radi lečenja seksualnih prestupnika, i mere kako bi se reintegrisali u društvo.

U ovome su im do sada pomagala savetovališta koja su morali da posećuju posle kazne. Inače, najveći broj njih i sami su bili žrtve seksualnog zlostavljanja u detinjstvu.

MONSTRUMI KOJI SU UNIŠTILI ŽIVOTE DECE I RODITELJA

Pred Osnovnim sudom u Požarevcu pre nekoliko dana prvostepeno je osuđen na dve godine i 11 meseci zatvora Goran Kešarić (49) iz Kasidola, zbog sumnje da je 25. januara ove godine izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje nad sedmogodišnjom devojčicom. Istom presudom izrečena mu je i mera bezbednosti - zabrana prilaženja oštećenoj od tri godine.
Apelacioni sud u Beogradu prošlog meseca potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Miodrag Đorđević (49) iz Lazarevca pravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog obljube deteta. Kako je utvrđeno tokom postupka, Đorđević je delo činio nad četrnaestogodišnjom devojčicom od sredine septembra do kraja decembra 2015, kada je uhapšen. Tužilaštvo je tvrdilo da je koristio emotivnu i telesnu nezrelost deteta, poznanstvo sa njenom porodicom i činjenicu da je devojčica bila zaljubljena u njegovog sina.
Osmogodišnja Marija Jovanović, brutalno je ubijena 26. juna 2010. u Ledincima. Njen dželat, Mladen Ogulinac umro je u zatvoru na Marijin rođendan, ne dočekavši suđenje. Istragom je ustanovljeno da je Ogulinac namamio devojčicu kod sebe u kuću gde ju je brutalno silovao, a potom i zadavio. Od meštana, koji su hteli da ga linčuju, spasli su ga pripadnici Žandarmerije.
Javnost je bila u šoku i kada je u julu 2005. umrla trogodišnja Katarina Janković, koju je silovao i tukao Mališa Jevtović, partner njene majke Ane Filipović. Apelacioni sud mu je potvrdio kaznu od 40 godina zatvora, dok je majka osuđena na 37 godina.
Najstroža kazna potvrđena je i za ubicu Tijane Jurić (15) iz Bajmoka, koju je Dragan Đurić pokušao da siluje, a potom je zadavio, u julu 2014. Kazna od 40 godina robije potvrđena je i Darku Kostiću zbog silovanja i ubistva Ivane Podraščić (14) iz Batajnice. Istovetna odluka doneta je i protiv Vladice Rajkovića (30), iz sela Vratnice, kod Zaječara, koji je u julu 2016. sa rođendanske proslave kod brata odveo trogodišnju Anđelinu, zverski je silovao i ubio.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading