SKANDAL U ŠTABU NDB: Džoni Racković seksualno napastvovao aktivistkinju u izbornoj noći

Autor:

Hronika

07.03.2018

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je na Fejsbuku objavila Inicijativa Ne davimo Beograd, tokom dočeka rezultata beogradski umetnik, Nenad Džoni Racković, seksualno je napastvovao jednu od njihovih aktivistkinja.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Izborni štab pokreta "Ne davimo Beograd"

- U izbornoj noći tokom dočeka rezultata u kulturnom centru Imago CUK koji je organizovala Inicijativa Ne davimo Beograd, beogradski umetnik, Nenad Džoni Racković, seksualno je napastvovao jednu od naših aktivistkinja. Suočen sa time, pobegao je sa lica mesta. Ovaj čin nije šala, nije performans, nije umetnička sloboda - već seksualno nasilje. I kao što mnoge među nama to, nažalost, vrlo dobro znaju, seksualno nasilje od strane ove osobe, ne dešava se prvi put.

Dalje navode da je borba protiv svakog vida seksualnog nasilja nad ženama deo njihovih ciljeva:

Pozivamo galerije, kao i širu javnost na javnu osudu čina i ličnosti Nenada Rackovića

- Inicijativu Ne davimo Beograd čini više žena, i one nisu samo ime i kvota. One se, kao i sve druge žene u ovom gradu, svakodnevno suočavaju sa različitim vidovima seksualnog nasilja i uznemiravanja bilo da su verbalna ili fizička. Važan deo programa Inicijative Ne davimo Beograd koji smo ponudili na ovim izborima je nulta tolerancija na nasilje i ovim putem najsnažnije osuđujemo ovaj čin.

Oni su pozvali na javnu osudu čina beogradskog umetnika: 

Kako smatramo da iz kulture i umetnosti kreće šira društvena promena, ta promena ne dolazi tako što Nenad Racković dobija prostor na umetničkoj sceni, a taj prostor zloupotrebljava podmećući nasilje nad ženama kao umetnost, performans, neočekivani i šokantni izraz.

 

 

Pozivamo galerije, kao i širu javnost na javnu osudu čina i ličnosti Nenada Rackovića. Smatramo da je krajnje vreme da stanemo na put muškarcima koji koriste svoju moć da čine nasilje nad ženama, kao i da o tome javno progovorimo.

Promena dolazi kada ne zatvaramo oči pred nasiljem nad ženama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading